9.8 C
Скопје
6 декември, 2021

Ознака : животни приказни

Ви препорачуваме на СП Еспресо Животни Приказни Слајдер

ФИЛИПИНКА ВО МАКЕДОНИЈА: Првите месеци ме фати депресија, на свекорот му реков „дали си умрен“ наместо уморен…

Кате Божиновска
Кристи Рејчел Трајкоски по потекло е од Филипините, од градот Манила, но љубовта ја донела во Македонија каде живее веќе десет години. Дипломирала менаџмент на...
Ви препорачуваме на СП Животни Приказни Слајдер

(ФОТО) ПЧЕЛИ, МАЧКИ И РАДОСТИ: Раскошниот семеен двор на Емилија има многу посетители

М. Г.
Денес разговараме со Емилија Цако од Штип која по професија е сметководител. Во семејниот двор на Емилија, растенијата имаат драгоцено место, пчелите и птиците се...
Ви препорачуваме на СП Животни Приказни Слајдер

КАЈ Е СЕВЕР? КАЈ Е ЈУГ? Ова срце како компас расипан, овие балкони само ги покажува

М. Г.
Денес разговараме со Лидија Стефановска која работи во трговија како касиерка, продавачка во објект со работно време – 24/7. Работата ѝ е сменска, во сите...
Ви препорачуваме на СП Животни Приказни Слајдер

(ВИДЕО И ФОТО СТОРИЈА) ВО КАВАДАРЦИ: Драгица филмски ни ги отвора вратите на нејзиниот легендарен двор!

М. Г.
Во денешниот разговор со Драгица Костоска, дознаваме дека има 36 години и завршено земјоделско-шумарско училиште отсек пејсажна архитектура. А сега, е невработена мајка на две...
Ви Препорачуваме Животни Приказни Слајдер

(ФОТО СТОРИЈА) ЦВЕТНИ ВОЈНИЦИ ВО КОЧАНИ: Совршената симетрија во дворот на Николина е вистинско задоволство за очите и за душата!

М. Г.
Денес разговараме со Николина Георгиева од Кочани која има продавница за оков на мебел. Во дворот на г-ѓата Николина ќе ги најдете саксиите наредени како...
Ви Препорачуваме Ви препорачуваме на СП Еспресо Женски печат Животни Приказни Слајдер

ЗЕЈНУЛА АСАНИ, ФИЛИГРАНИСТ И КУЈУНЏИЈА: Татко ми направи накит за Салма Хајек, а во земјава никој не те цени!

Марија Гегоска
Долга е традицијата на филигранството во Македонија, а семејството  Асани се едни од оние кои стојат зад овој занает. Мајсторот Џељадин Асани, познат како мајстор...
Ви препорачуваме на СП Еспресо Животни Приказни Слајдер

(РАЗГОВОР+ФОТО) ЈОЛЕ – ПОСЛЕДНИОТ „МОХИКАНЕЦ“ МЕЃУ КРЗНАРИТЕ: Од Белград до Солун, ни ќурчија имаш, ни крзнар имаш! Бевме славни во светот по нашите јагнешки кожи, а сега ги изгубивме и традициите и себе

Марија Гегоска
Низ последниве децении занаетчиите станаа сè поретки, далеку од очите на јавноста, а рачната работа стана инфериорна на сметка на сериската. Сепак, додека се рехабилитираме...
Животни Приказни Питоми и диви Слајдер

(ФОТО) ОВА Е САЛИ: Парализирана мачка која е вистински пример дека секое животно заслужува љубов

И. Т.
Хендикепираните миленичиња бараат внимание, трпение и интензивна работа, но љубовта што ја добивате за возврат е едно од најубавите чувства. Запознајте ја Сали, парализирана мачка...
Ви препорачуваме на СП Женски печат Животни Приказни Слајдер

(ФОТО)ВО БУТИКОТ ЗА ЛУК НА ЧИЧКО БРАНКО: Макала со најразлични вкусови, оцет од диви јаболки и други волшебни состојки

Марија Гегоска
На „Зелен пазар“ во Скопје има една многу несекојдневна тезга, која ни го улови вниманието. Тезгата е верна на пазарџискиот дух, но си носи еден...
Животни Приказни Слајдер

ШАФРАНООРИЗНИ ЗОРИ ВО КОСТИН ДОЛ: Ратко ни открива како се одгледува најскапиот зачин на светот

М. Г.
Шафранот е медитеранско растение, прекрасен виолетов цвет од кој се издвојува „црвеното злато“, најскапиот и луксузен зачин на светот со чиј деликатен вкус се зачинуваат...