7.8 C
Скопје
6 декември, 2021

Категорија: Вести

Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Свети Амфилохиј Икониски

Еспресо
Сонародник и пријател на свети Василиј Велики и на другите големи светители од 4 век. Рано го остави светскиот метеж и се повлече во една...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Светите апостоли Архип, Филимон и Апфија

Еспресо
Архип беше еден од Седумдесетте. Апостолот Павле го спомнува во Посланието до Колосјаните и во Посланието до Филимон, нарекувајќи го другар во војувањето. Во градот...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Воведение на Пресвета Богородица

Еспресо
Кога Пресвета Дева Марија наполни три години од раѓањето, нејзините свети родители Јоаким и Ана ја доведоа од Назарет во Јерусалим, за да ја предадат,...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Преподобен Григориј Декаполит

Еспресо
Роден е во Декапол Исавриски, од Сергиј и Марија, родители угледни и благочестиви. Кога заврши училиште родителите сакаа да го oженат, но тој побегна во...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Светиот пророк Авдиј

Еспресо
Родум од селото Витахарамско од пределите Сихемски. Живеше во дворецот на царот Ахав; но кога царот отстапи од вистинското богопочитување и им се поклони на...
Вести Македонија Слајдер

Денес се празнува: Светиот маченик Платон

Еспресо
Од градот Анкира Галатиска. Роден и воспитан е како христијанин. Уште во младите години покажуваше големо совршенство во сите добродетели. Не ја криеше својата вера...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски

Еспресо
Божји човек и голем чудотворец, нарекуван втор Мојсеј. Роден од незнабожни родители, но угледни и богати, Григориј најпрво ги изучи елинската и египетската философија, но...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Светиот апостол и евангелист Матеј

М.Р.
Матеј беше син на Алфеј, најпрво цариник (т.е. собирач на данок или митар) и како таков него го виде Господ во Капернаум и го повика:...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВААТ: Светите маченици Гуриј, Самон и Авив

Еспресо
Гуриј и Самон беа угледни едески граѓани. За време на едно гонење на христијаните се засолнија надвор од градот и живееја во пост и во...
Вести Македонија Слајдер

ДЕНЕС СЕ ПРАЗНУВА: Светиот апостол Филип

Еспресо
Еден од дванаесетте апостоли. Роден е во Витсаида крај езерото Галилејско, како Петар и Андреј. Од малечок научен на Светото Писмо, Филип веднаш се одѕва...