10.8 C
Скопје
09:34 - 10 декември, 2022

Ознака : народни верувања

Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не) правите на Св.Ѓорѓија (посен), заштитникот на верата: На оној кој пие алкохол денес, ќе му дојде сиромаштија

Еспресо
На овој ден се празнува осветувањето на црквата посветена на свети Георгиј Победоносец во Киев.На 26 ноември/9 декември црквата била осветена од страна на архиерејот...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не) правите на големиот ден Св. Климент Охридски Чудотворец: Сè што е купено овој четврток…

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на Св. Климент Охридски Чудотворец. Народот веруваше дека од 8 декември е неопходно да се подготвиме за силен студ....
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не)треба да правите на денот на Св.великомаченица Екатерина: Не се купуваат или носат нови чевли, во спротивно…

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на христијанската Света великомаченица Екатерина. Пра-пра-бабите верувале дека Света Екатерина е покровителка на бракот и невестите, како и помошник...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не)правите на денот на Св. Амфилoхиј eп. Икoниски: „На 6 декември зборовите имаат посебна моќ. Ако посакаш некому зло, тоа ќе ти се врати стократно“

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на свети Св. Амфилoхиј eп. Икoниски., но и на Св. Митрoфан eп. Вoрoнeжски, славeн руски јeрарх, пoдвижник и рoдoљуб....
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не) правите на денот на Св. Калист Цариградски: „Ако преноќиш во туѓа куќа на 5 декември, ќе патиш од несоница“

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на свети Калист Цариградски, но и на Св. мч. Мeнигнoс и на Св. мч-чка Кикилија. Нашите предци не забрануваа...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не) треба да правите на Воведение на Пресвета Богородица во храм – Пречиста: На колку повеќе луѓе ќе им дадете храна на овој ден, толку поуспешна ќе ви биде годината

Еспресо
Православните на денешен ден слават голем празник – Воведение на Пресвета Богородица во храм – Пречиста. Според легендата, родителите на тригодишна возраст свечено ја донеле...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не) треба да правите на денот на прeп. Григoриј Дeкапoлит и Св.Прокл: За да ја повикате среќата треба да се ослободите од моралните долгови

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на прeп. Григoриј Дeкапoлит, но и на Свети Прокл, патријарх Царинградски, ученик на Јован Златоуст. Нашите предци го нарекоа...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не) треба да правите на денот на св.Авдиј: Не гледајте се на огледало на прагот, ќе ви избега убавината

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на свети Авдиј, еден од дванаесетте помали библиски пророци. Нашите претци верувале дека овој светец се грижи за семејната...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не) треба да правите денес на Св.Григориј Чудотворец: Какво и да е времето на Григориј, таква ќе биде зимата!

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на свети Григориј Чудотворец. Народот го нарекува 30 ноември Григориј Зимски и верува: како и да е времето на...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не) треба да правите на денот на Свети апостол и евангелист Матеј

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на Свети апостол и евангелист Матеј, еден од дванаесетте апостоли и најблиски ученици на Исус Христос. Според народните верувања...