10.8 C
Скопје
09:57 - 10 декември, 2022

Категорија: Ретро

Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не) правите на Св.Ѓорѓија (посен), заштитникот на верата: На оној кој пие алкохол денес, ќе му дојде сиромаштија

Еспресо
На овој ден се празнува осветувањето на црквата посветена на свети Георгиј Победоносец во Киев.На 26 ноември/9 декември црквата била осветена од страна на архиерејот...
Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер Стил

Мало трикче за магија во домот: Еве како вештачката елка да ја направите миризлива

Еспресо
Повеќето кај нас украсуваат вештачка новогодишна елка, но постојат и оние кои преферираат природна. Доколку веќе сте накитиле вештачка елка, а сакате да ја почувствувате...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не) правите на големиот ден Св. Климент Охридски Чудотворец: Сè што е купено овој четврток…

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на Св. Климент Охридски Чудотворец. Народот веруваше дека од 8 декември е неопходно да се подготвиме за силен студ....
Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер Стил

Зошто украсуваме елка и од каде потекнува овој обичај?

Еспресо
За повеќето семејства од земјите ширум светот украсувањето новогодишна елка пред 31 декември е новогодишна традиција која, се чини, отсекогаш постоела. Сепак, тоа не е...
Астро Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер Хороскоп

Што треба, а што не треба да правите на полна Месечина на 8 декември

Еспресо
На 8 декември ќе се случат три астрономски феномени одеднаш: полна месечина, спротивставување (опозиција) на Марс и негово окултирање од страна на Месечината. Не е...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не)треба да правите на денот на Св.великомаченица Екатерина: Не се купуваат или носат нови чевли, во спротивно…

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на христијанската Света великомаченица Екатерина. Пра-пра-бабите верувале дека Света Екатерина е покровителка на бракот и невестите, како и помошник...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не)правите на денот на Св. Амфилoхиј eп. Икoниски: „На 6 декември зборовите имаат посебна моќ. Ако посакаш некому зло, тоа ќе ти се врати стократно“

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на свети Св. Амфилoхиј eп. Икoниски., но и на Св. Митрoфан eп. Вoрoнeжски, славeн руски јeрарх, пoдвижник и рoдoљуб....
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што да (не) правите на денот на Св. Калист Цариградски: „Ако преноќиш во туѓа куќа на 5 декември, ќе патиш од несоница“

Еспресо
Православните на овој ден се сеќаваат на свети Калист Цариградски, но и на Св. мч. Мeнигнoс и на Св. мч-чка Кикилија. Нашите предци не забрануваа...
Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Што (не) треба да правите на Воведение на Пресвета Богородица во храм – Пречиста: На колку повеќе луѓе ќе им дадете храна на овој ден, толку поуспешна ќе ви биде годината

Еспресо
Православните на денешен ден слават голем празник – Воведение на Пресвета Богородица во храм – Пречиста. Според легендата, родителите на тригодишна возраст свечено ја донеле...
Ви Препорачуваме Еспресо Интима Лајфстајл Ретро Секојдневие Слајдер

Значењето на празникот Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста: Секој христијанин во црквата да го најде истото блаженство што во него го нашла Пресвета Богородица

Еспресо
Денеска, 4 декември, православните христијани го празнуваат еден од дванаесеттите црковни празници – Воведение на Пресвета Богородица – Пречиста. Според легендата, токму на денешен ден,...