14.8 C
Скопје
09:10 - 29 март, 2024

Мармалад од модри сливи со ванила, цимет и рум (РЕЦЕПТ)

Состојки:

8 кг модри сливи
2 кг шеќер
1 ванилин шеќер
300 мл јаболков оцет
100 мл рум
1 пакување цимет

Подготовка:

Измијте ги и исчистете ги од семките модрите сливи. Потоа во подлабоко тенџере ставете ред сливи, ред шеќер. Оставете така да отстојат најмалку 24 часа за да може сливата да пушти доволно сок.

Откако ќе поминат 24 часа, тенџерето со сливите и со шеќерот ставете го на оган и започнете со подготовката на мармаладот.
Сливите ќе пуштат доволно течност но вие за да не ви загори мармаладот, потребно е повремено да мешате. Откако ќе помине половина од потребното време за подготовка на мармаладот, додадете ги и останатите состојки и продолжете со мешање.

Кога ќе забележите дека мармаладот е доволно густ, тргнете го тенџерето од оган и ставете го мармаладот во претходно загреани тегли.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....