24.8 C
Скопје
15:18 - 29 март, 2024

Сочна и вкусна: Пита со праски и суво грозје (РЕЦЕПТ)

Праските се сега најубавото овошје, а ако од нив направите пита, сите ваши сетила ќе уживаат во неа.

Потребно ви е:

– 1/2 килограм тенки кори
– 150 грама шеќер
– 1 кг праски
– 4 јајца
– 4 лажици гриз
– 150 грама суво грозје
– 50 мл масло
– 1/2 прашок за печиво

Подоготовка:

Јајцата изматете ги со шеќерот, додадете го гризот со прашокот за печиво, сувото грозје, маслото и се добро изедначете. Првата кора раширете ја на работната маса и малку намастете ја. Праските измијте ги, па олупете ги и исецкајте ги на кришки.

Втората кора намачкајте ја со фил од јајца (2-3 лажици). Ставете ја третата кора која исто така ќе ја премачкате со фил и на дното наредете ги излупените праски. Свиткајте ги краевите па завиткајте во ролат. Истото направете го и со останатите кори. Печете на 200 степени околу 50 минути (зависно од јачината на вашата рерна).

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....