13.8 C
Скопје
17:09 - 25 април, 2024

Гурмански викенд: Салата со запечени праски и бурата

Во овие топли денови, идеален предлог за семеен ручек е некоја свежа и вкусна салата. Секако традиционалните салати богати со свеж зеленчук секогаш се одличен избор, но доколку сакате овој пат салата да биде вашето главно јадење, а притоа да биде микс на овошје, зеленлук, јатки и прекрасната бурата имаме совршен рецепт за вас.

СОСТОЈКИ:

– 2 големи праски
– 10 – 12 чери домати
– 2 – 3 гранчиња свеж босилек
– 30 – 40г лешници
– 2 лажици песто
– 1 парче бурата (кремаста моцарела)

За прелив:
– маслиново масло, оцет балсамико, морска сол и црн пипер

ПОДГОТОВКА:
Лешниците ставете ги во тавче на средна температура да се тостираат. Праските
исечете ги на резанки и потпечете ги од двете страни во грил-тава подмачкана со
маслиново масло. Парчето бурата (ако немате, можете да ставите обична
моцарела) пред да го исечете, премачкајте го со песто. За преливот ставете ги
сите состојки во тегличка со капак, затворете ја и добро протресете ја. Во чинија
наредете ги состојките, посипете со песто, полејте со преливот и послужете.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....