7.8 C
Скопје
01:40 - 29 март, 2024

МИРИС НА ДЕТСТВО: Колач со модри сливи (РЕЦЕПТ)

Состојки:

4 јајца
15 лажици шеќер
30 гр брашно
1 прашок за печиво
100 мл масло за јадење
сок од лимон
1 лажица екстракт од ванила
30 модри сливи
Малку цимет

Подготовка:

Во посебен сад измешајте ги брашното и прашокот за печиво и тргнете ги настрана. Ставете го маслото на тивок оган, постепено да се загрева и во него додајте ги претходно исчистените и преполовени модри сливи. Оставете ги кратко да се пропржат.
Тргнете ги настрана сливите и почекајте да се оладат, а додека чекате да помине потребното време, во подлабок сад изматете ги јајцата и шеќерот со миксер. Матете на најголема брзина додека не добиете цврста и пенеста смеса.
Потоа во неа постепено додавајте ги ладните сливи и ладното масло, како и сокот од лимон и млекото. На крај ставете ги ванилата и циметот и убаво промешајте. За да ја завршите подготовката на колачот со модри сливи, додавајте лажица по лажица од претходно измешаното брашно со прашокот за печиво. Повторно убаво измешајте.
Ставете го вака подготвениот колач да се пече во соодветна тепсија во претходно загреана рерна на 180 степени. Печете 30 минути.
Испечениот колач, додека е топол, наросете го со шеќер во прав.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....