19.8 C
Скопје
06:21 - 24 септември, 2023

Оваа подла болест зема замав: Обрнете внимание на следниве симптоми

Карциномот на анус се смета за ретко заболување, но во последните неколку години бројот на заболени драстично пораснал.

Најпрво, оваа подла болест не дава никакви знаци по кои ќе се забележи дека нешто не е во ред или пак, симптомите се појавуваат како хемороиди или цисти.

Ракот на анус е поврзан и со полово преносливи зарази. Присутност на ХПВ е констатиран во голем број случаи на рак на анус.

Ова се пет симптоми кои никогаш не смеете да ги игнорирате, а кои може да ви укажат дека можеби имате карцином на анус:

– крварења од аналниот отвор
– чешање
– болки во тој предел
– израстоци со непознато потекло
– неможност да се контролира сфинктерот

Најизложени на ризик од ова заболување се оние кои имаат анален секс со различни партнери, а без заштита, оние кои се веќе носители на ХПВ, пушачи, луѓе со слаб имунитет и постари од 65 години.

Оваа болест е почеста кај жените, но тоа не значи дека и мажите не би требало да се штитат и да обрнат внимание на евентуалните промени.

Слични објави

(Фото) „Липо“ искуство на Весна Антиќ за совршена линија и детоксикација: Еден конфекциски број помалку за само две недели!

Ј.К.Д

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Што е ласерска биостимулација?

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Фебрилни конвулзии

Во Србија е регистриран прв случај на нов сој на коронавирус, еве кои се симптомите

еспресо

Липо искуство на Трајче Давков, професионален музичар: Резултите во слабеење беа видливи уште по првите неколку дена

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Генитален пролапс и инконтиненција

Се вчитува....