36.8 C
Скопје
12:26 - 18 јули, 2024

ИМАТЕ ГРУТКИ ПОД ПАЗУВИТЕ: Може да е безопасно, но може и да е знак на оваа тешка болест!

Многу луѓе во светот имаат проблем со создавање тврди лимфни чворови под пазувите и на препоните или на вратот.

Кога ќе сфатите дека имате нешто такво, првата реакција ви е страв и паника, но најчесто излегува дека се работело за безопасен израсток. Но, некогаш може и да биде знак на тумор на лимфните јазли. Затоа најбезбедно е да се јавите на лекар со својот проблем.

Лимфните јазли под пазувите може да се оздадат кога телото се бори против канцерогени клетки. Инфекции, како што се херпес или мононуклеоза исто така може да придонесат кон појава на лимфни грутки. Најчесто поминуваат сами од себе или со помош на антибиотик.

Но, што се случува кога ќе се случи гнојно воспаление?

Ако грутката е забележливо воспалена, тогаш лекот е антибиотик кој се зема и како таблети, но и се нанесува локално. Некогаш е потребно да се користи и имуномодуларна терапија.

Причина за ваквите воспалувања може да биде и бричењето или депилирањето, односно враснатите влакненца. Затоа треба да користите чисти жилети. Не се бричете додека воспалението не се намали.

Алергијата на антиперспиранти или на состојки од нив значи дека треба да го промените типот на дезодоранс кој го користите. Некогаш, телото може да има ваква реакција и на одредена терапија.

Секако, не заборавајте дека оваа состојба треба да биде контролирана од страна на лекар, за да може да се исклучи секоја можност дека се работи за малигни израстоци, или пак навреме да се реагира доколку постои ризик за тоа.

Слични објави

(Фото) Клиника „Жан Митрев“ се проширува со оддел стоматологија и нови услуги во центарот за естетска дерматологија

jasmina.kantardzieva

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Сè што треба да знаете за миоми на матката

еспресо

Откриен незгоден ефект од скапиот лек за слабеење Оземпик: „Ниедна ѕвезда не сака да зборува за тоа“

еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Уникондиларна ендопротеза на колено

Скрининг за карцином на грлото на матката, ХПВ типизација или ПАП тест?

еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Минимално инвазивен ласерски третман на враснато влакно

еспресо
Се вчитува....