11.8 C
Скопје
22:22 - 19 април, 2024

Пролетно ризото и риба: Свежи шпаргли, арборио ориз и малку бело вино

Овој понеделник нека биде поинаков од сите минати. За неделата да започне во добро расположение подгответе си прекрасен ручек, само за вас или пак уживајте заедно во подготовката со партнерот или пријателите. Подгответе пролетно рижото кое ќе го претвори овој ден во вистинско гурманско уживање, а по желба додадете и парче риба.

СОСТОЈКИ:

  • 1 китка свежи шпаргли
  • 2 лажици маслиново масло
  • 1 средна главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 50 г арборио ориз
  • 120 мл бело вино
  • 2 лажици лимонов сок
  • 1 лажица рендана кора од лимон
  • 1,2 л растителна супа
  • сол и црн пипер
  • 30 г рендан пармезан
  • 1 лажица свежи листови од мајчина душичка

ПОДГОТОВКА:

Во сад ставете вода да се свари. Додајте ги врвовите од шпарглите и кратко бланширајте ги, околу 2 минути, додека омекнат. Извадете ги и измијте ги со ладна вода, за да не продолжат да се варат. Во тавче на маслиново масло додајте го сечканиот кромид и пржете да омекне. Додајте го лукот и гответе уште неколку минути. Додајте го оризот и мешајте 2 минути да се загрее. Намалете ја температурата и додајте го виното, лимоновиот сок и кора, па варете со повремено мешање додека се впие виното. Потоа додајте околу 240 мл од готовата растителна супа и варете со повремено мешање, додека се впие течноста. По потреба додајте уште супа додека биде варен оризот „ал денте“. Потоа додајте ги зачините заедно со листовите мајчина душичка и измешајте. Додајте ги врвовите од шпаргли и нека се вари една минута. На крај посипете со пармезан.

Добар апетит!

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....