23.8 C
Скопје
09:44 - 15 јуни, 2024

ВНИМАВАЈТЕ СО БОИТЕ ЗА ЈАЈЦА: Ако ги видите овие ознаки на нив, не ги купувајте, опасни се!

Боите за јајца често содржат опасни и штетни материи, па секогаш подобар избор е да се обидете јајцата да ги обоите со природни бои. Кога јајцата се обоени на природен начин, нема потреба да се грижите какви материи навлегуваат во лушпата на јацето. Од друга страна, навлегувањето на синтетичките бои е друга приказна, бидејќи тие често содржат опасни и нездрави материи.

Ова е список на опасни материи кои, доколку ги видите на декларацијата, подобро таа боја да не ја купувате:

E102 – Тартразин – Синтетичка жолта боја, забранета во Норвешка. Предизвикува алергија, гушење, осип, хиперактивност кај децата.

E104 – Квинолин – Синтетичка жолта боја која предизвикува осип и хиперактивност. Не се користи во САД.

E110 – Сансет/Портокалово жолта – Предизвикува хиперактивност и стомачни болки.

E122 – Кармоизин, Азорубин, Хиперактивност и задржување на водата во организмот кај личности алергични на Аспирин.

E124 – Понцеау 4Р – Хиперактивност и влијание кај астма. Забранета во САД.

E 129 – Алура Црвена – Хиперактивност и алергиски реакции. Забранета.

 

 

 

Слични објави

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Минимално инвазивен ласерски третман на враснато влакно

еспресо

Дали знаете дека е можна операција на рака без употреба на скалпел?

еспресо

Ветеринар зборува за три производи кои никогаш не треба да ги давате на вашето куче: Тие се извор на бактерии кои се пренесуваат и на луѓето

еспресо

Работи што не сте ги знаеле за вагиналното подмладување

еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев“: Комплетна артериска рeваскуларизација при коронарна болест на срцето

еспресо

(Фото) Добредојде Синклер во Македонија

еспресо
Се вчитува....