Апликацијата „Signal“ доби над 810.000 нови корисници кои „побегнаа“ од „WhatsApp“

Бројот на нови корисници на апликацијата за пораки „Signal“ нагло се зголеми во последните денови, откако „WhatsApp“ ја ажурираше политиката за приватност на податоците.

Во неделата, апликацијата „Signal“ била инсталирана од околу 810.000 луѓе ширум светот, скоро 18 пати повеќе отколку на 6 јануари, откако „WhatsApp“ ја ажурираше својата политика за приватност, покажуваат податоците од истражувањето на компанијата „Apptopia“.

Instagram

Според новата политика за приватност, „WhatsApp“ има право да споделува податоци на корисниците, вклучително и локација и телефонскиот број, како матичната компанија „Facebook“ и компаниите „Instagram“ и „Messenger“.

Застапниците за заштита на правото на приватност го критикуваа овој потег на компанијата, посочувајќи на повремените скадалозни пропусти на „Facebook“ во заштитата на податоците на корисниците. Многу активисти предложија корисниците да се префрлат на други платформи.

Instagram
Instagram

За да се справи со големиот број нови корисници, „Signal“ во неделата објави дека го зголемува бројот на сервери. До неодамна, оваа бесплатна апликација најмногу ја користеа новинари и активисти за човекови права во потрага по побезбеден и подобро шифриран канал за комуникација.

Преземено од Слободен Печат.

Слични објави

Четриесет часа ќе се менуваат стрелките на часовниците во Кралската палата: Елизабета Втора има посебен начин на будење!

Слободен Печат

ИНТЕРВЈУ Проф. др. Сашко Јовев: Докажавме дека нашата земја има здравство од европски ранг!

Избори во САД: Колку власт има американскиот претседател?

Слободен Печат

„Черчиловата судбина на Северна Македонија” – коментар на француското радио Франс Интер за изборите

Такси-возењето од 1200 евра не ја спаси Италијанката која бегаше од карантинот во Милано

Премиерката на Нов Зеланд укина една од најстрогите мерки

Слободен Печат

Остави Коментар