Овој едноставен и брз чоколаден колач за подготовка доаѓа од Јужна Америка, а го освои целиот свет, погледнете и зошто.
Состојки:
4 јајца
2 портокали
200 грама ореви, бадеми, лешници или кокос
половина лажичка сода бикарбона
100 грама црна чоколада
200 мл неутрална павлака за варење
Подготовка:
1. Портокалите прво потопете ги во раствор од сода бикарбона и оставете ги да отстојат половина час, потоа варете ги околу половина час додека да омекнат.
2. Сомелете ги добро во блендер, додадете ги јајцата и јаткастите плодови, претходно сомелени и малку сода бикарбона. Печете на 200 степени околу 20 минути.
3. На оган сварете ја неутралната павлака па во неа додадете го чоколадодто додека да се растопи. Прелијте го готовиот и малку изладен колач. Разладете го во фрижидер и послужете.