10.8 C
Скопје
06:16 - 25 април, 2024

(РЕЦЕПТ) МАФИНИ-„МАГДАЛЕНИ“: Шпански деликатес, смешно лесен за подготовка

магдалени колач рецепт мафин

Магдалени се слатки, лесни и меки шпански колачи кои обично се прават со комбинација од јајца, шеќер, путер, брашно, прашок за пециво, млеко, кора од лимон ванила. Визуелно, магдалените личат на мафини.

Во Шпанија, најчесто се консумираат за појадок со шолја кафе. Во минатото, овие мали колачи традиционално се печеле за празници и родендени, но во денешно време може да се најдат секаде низ Шпанија, во супермаркети и пекари. Некои велат дека името „магдалени“ потекнува од приказната за една млада девојка по име Магдалена, која ги давала овие колачи на аџии кои оделе во Сантијаго де Компостела во Галиција.

 

Потребни состојки:

  •  3 големи јајца
  •  200 гр обично брашно
  •  125 гр шеќер, плус дополнително за попрскување
  •  50 мл полномасно млеко
  •  100 мл маслиново масло
  •  8 гр прашок за пециво
  •  Кора од ½ портокал/лимон
  •  Прстофат сол

МЕТОД:

  •  Прво, загрејте ја рерната 230°C. Во голем сад, матете ги јајцата енергично со жица за матење и почнете да го додавате шеќерот бавно додека не се соединат. Направете го истото со маслото, полека истурајте го во смесата додека продолжувате да матите. Направете го истото со млекото, брашното и прашокот за пециво. Додадете малку сол и свежо рендана кора од портокал/лимон.
  • Покријте со стреч фолија и оставете да отстои 10 минути во фрижидер. Ова ќе помогне ладната мешавина да се подигне подобро кога се пече во топла рерна.
  • Користете голем силиконски послужавник за 12 колачи и обложете го со калапи за колачи. Извадете ја смесата од фрижидерот, измешајте ја добро и истурете во секој од калапите до ¾ полно. Посипете ги сите парчиња со малку шеќер.
  • Намалете ја температурата на рерната на 200°C и печете 15 минути, не отворајте ја вратата за ова време. Извадете ги магдалените од рерна и оставете ги да се одморат во силиконскиот плех 5 минути пред сервирање.

ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ НИ ПРИГОТВИ БРЗА И ВКУСНА ТОРТА: Готова за 20 минуту!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esther Sánchez (@chocolatisimo)

Добар апетит!

Слични објави

(Фото) Никола Роквиќ запеа со уличен музичар: „Патот е секогаш посреќен со песна!“

еспресо

Вртоглав успех: Два хороскопски знаци ќе направат пробив во кариерата на крајот на месецот

еспресо

Нина Бадриќ си ја отвори душата: Платив висока цена, психопати пробаа да ме малтретираат

Еспресо

Исчезна од сцената поради неизлечлива болест: Селин Дион искрено проговори за тешката борба

Еспресо

„Татко ти те научи да бидеш добар човек“: Српски свештеник го угости пејачот Никола Роквиќ

Еспресо

(Фото) „Доста ми е веќе, ќе полудам“: Се огласи Џина Џиновиќ од велелепната вила, покажа што ја мачи

Еспресо
Се вчитува....