Пробајте го овој евтин, а одличен рецепт за њоки на малку поинаков начин.
Состојки:
– 400 грама палента
– 1/2 лажичка сол
– 4 големи лажици масло
– 8 дл вода
– јајце
– 150 грама пченкарно или обично остро брашно
Подготовка:
– Во водата додадете сол и масло и чекајте да зоврие.
– Додадете палента и варете ја според упатството од пакувањето со непрекинато мешање.
– Кога се ќе се соедини, оставете ја уште една минута на оган, па тргнете ја малку да се олади.
– Измаметете јајце и постепено додавајте го во брашното.
– Замесете меко тесто на набрашнета подлога.
– Поделете го на четири дела и обликувајте ролничка со ширина од околу 3 сантиметри.
– Со нож исецкајте парчиња со дебелина од околу 1 см и со влажни раце обликувајте њоки.
– Варете ги во зовриена солена вода.
– Од моментот кога ќе испливаат на површината варете ги уште најмногу 5 минути.
– Извадете ги со лажица цедалка и послужете ги со сос по желба.
– Може да ги послужите со моцарела, павлака, обарен спанаќ, рендано сирење, стопен кашкавал и сл.
Пријатно!