Овој колач е лесен, сочен и освежувачки, а покрај тоа се подготвува многу брзо и лесно.
Состојки:
200 грама путер (собра температура)
120 грама шеќер
Кесичка ванилин шеќер
4 јајца
200 грама брашно
Сок од 1-2 лимони
Полна лажица прашок за печиво
100 грама чоколадо
Лажица какао
Рум
Крем:
500 грама маскрапоне
2 дл павлака за шлаг
70 грама шеќер
250 грама јагоди
70 грама шеќер
Кесичка црвен прелив за торта или црвен желатин
Подготовка:
За тестото пенасто изматете го путерот и ванилиниот-шеќер. Додадете едно по едно јајце и брашно со прашок за печиво. Тестото е густо. Додадете сок од лимон и рум, по желба.
Половина смеса ставете ја со лажица во плех обложен со жолта смеса и израмнете. Печете околу 20-25 минути на 170 степени. За кремот прво исецкајте ги јагодите со шеќер и малку лимонов сок како пире.
Потоа додадете го маскрапонето и изматената слатка павлака. Преку мраморниот колач ставете го кремот, а преку кремот преостанатите јагоди исецкани на листови. Прелијте со црвениот прелив или желатин.