Трислојна кремаста Монте торта која само чека да ја послужите со шолја кафе…
Потребни состојки:
Бисквити
1 л млеко
100 г скробно брашно
100 г шеќер
1 ванилин шеќер
125 г путер
500 мл слатка павлака
200 г чоколадо
Малку рум
Начин на подготовка:
На дното на помала тава за печење наредете еден ред бисквити и премачкајте ги со малку млеко помешано со рум.
За првиот кремаст слој, најпрво ставете го млекото да се загрее и додајте малку рум. Во друг сад измешајте ги шеќерот и брашното со малку ладно млеко за да добиете мазна густа смеса. Кога млекото ќе зоврие, додајте ја оваа смеса и варете на тивко мешајќи постојано околу 2 минути. Во жешката смеса додајте го и путерот и прелијте го добиениот крем врз бисквитите.
За чоколадниот слој, на слаба температура загрејте ја слатката павлака во која треба да е ставено и чоколадото исечкано на парчиња. Кога чоколадото ќе се стопи, прелијте го врз колачот. Ставете го колачот во фрижидер да се излади и уживајте во лесниот кремаст десерт.