Знаеме дека лебот не е најздрава храна за нашето тело, но ако не можете без него, најдобро е да го изберете оној тип на леб направен од кисело тесто, кој има корисен ефект врз здравјето.
Киселото тесто е еден од најстарите начини за подготовка на леб. Особено затоа што наместо квасец, кој се користи за подигнување на тестото, во овој рецепт се користат природни состојки.
Всушност, на киселинскиот тест помагаат бактериите, кои работат слично на бактериите што се наоѓаат во ферментираната храна, како што е јогуртот, пишува „Ординација“.
Бидејќи овој тест содржи голем број здрави бактерии и многу малку глутен, тој им служи на луѓето како алтернатива на другите видови леб. Се смета за поздрава варијанта на белиот леб. Имено, процесот на ферментација ја намалува содржината на глутен, па затоа е одлична храна за оние кои лошо ја толерираат.
Бактериите исто така помагаат во зачувување и зајакнување на другите хранливи материи во лебот. Иако постојат и други видови за кои се смета дека се поздрава верзија, лебот од квас има специјални состојки кои го прават нашето тело подобро да ги апсорбира потребните минерали.
Фитинската киселина ја намалува апсорпцијата на минерали како што се магнезиум и цинк, така што кога јадете обичен леб, малку од нив ќе завршат во вашето тело. Посебниот процес на ферментација кај овој вид леб овозможува отстранување на фитинска киселина – така организмот ги добива потребните хранливи материи многу полесно.
Со сите горенаведени, лебот од кисело тесто содржи повеќе влакна. Бидејќи овој леб поминува низ природен процес на ферментација, тој ќе го зачува својот добар природен вкус, без потреба да додавате ништо на него. Затоа овој леб е идеален избор за здравјето на дигестивниот систем.
Можете да купите скоро готово кисело тесто, но сепак, можете да го направите сами – но ќе ви треба малку трпеливост.
Се прави со мешање на брашно, обично ‘рж или пченица, со млака вода и се остава на топло место. Потоа почекајте неколку дена додека смесата не започне да добива малку кисел мирис. Ова е знак дека бактериите од брашното и воздухот се активни и дека тестото е подготвено за понатамошна употреба.
Кога лебот од ова тесто ќе се замеси, мора да стои некое време, пред да се пече на 230-250 ° С. Се препорачува да се пече со додадена чаша вода.
Исто така, пожелно е да се остави готовиот леб од кисело тесто да отстои еден ден, бидејќи ќе добие и подобар вкус.