Витамините од овошјето и слаткиот вкус на тортата се најдобра комбинација. Ви предлагаме банана тортичка во чаша која мошне лесно и брзо ќе ја подготвите како најдобар десерт после вашиот ручек.
Потребни состојки:
30 г брашно
50 г гранулиран шеќер
¼ кафена лажичка прашок за печиво
Сосем малку цимет
Сосем малку сол
½ презреана банана (изгмечена како пире)
1 лажица масло
1 лажица пире од јаболко
1 лажица јогурт разреден со млеко во однос 3:1
1 жолчка од јајце
¼ кафена лажичка екстракт од ванила
1 лажица сечкани ореви
парчиња банана
Начин на подготовка:
Во садот во кој ќе го сервирате десертот (одберете поширока стаклена чаша или шолја), измешајте ги брашното, шеќерот, прашокот за печиво, циметот и солта. Потоа додајте ги бананата, маслото, јаболковото пире, јогуртот, жолчката и екстрактот од ванила. Добро измешајте додека состојките не се соединат. Внимавајте брашното добро да се помеша со целата смеса и да не остане на дното од чашата.
Садот ставете го во микропечка на повисока температура и почекајте околу 3 минути. За декорација поросете со сечканите ореви и додајте неколку тенки парчиња банана. Сервирајте додека е топло.
Како предлог, откако ќе ја извадите од микропечка, тортичката може да ја полеете со млечен крем кој може да го приготвите на следниот начин: со виљушка измешајте 1 ½ лажица крем-сир и 4 лажици шеќер во прав.
Добар апетит!