19.8 C
Скопје
16:43 - 26 април, 2024

Штрудла со афион

Состојки

За тесто:
500 гр брашно
250 мл млеко
30 гр квасец
1 јајце
1 жолчка
50 гр шеќер
50 гр растопен маргарин

За фил:
500 гр афион
200 гр шеќер
1,5 шолја млеко

Подготовка:
Во млако млеко разматете ги квасецот и шеќерот. Додајте ги состојките за тестото и замесете. Оставете да отстои 20 минути и потоа поделете го тестото на 3 дела.

За филот помешајте ги афионот и шеќерот. Млекото загрејте го до вриење. Додавајте ги шеќерот и афионот со постојано мешање.

Тестото расукајте го и премачкајте го со филот, а потоа завиткајте го во ролат.

Загрејте ја рерната на 200 степени, плехот обложете го со хартија за печење и премачкајте ја со масло, па стевте ги штрудлите.

Ставете ги да се печат 20-25 минути.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....