ТРИТЕ ГОЛЕМИ ЉУБОВИ НА ВАШИОТ ЖИВОТ: И зошто треба да ги најдете

Она што д-р Дебра Кемпбел го научила во текот на нејзините две децении како психолог е дека животот всушност нуди три големи љубови. Овие три големи љубови се нашата најдобра надеж за создавање исполнет и значаен живот, внатрешно и надворешно. Се работи за љубов кон себе, љубов кон целта и љубов кон другите.

Љубов кон себе

Сакањето на сам себе значи да се даде себеси истата основна добрина што им ја давате на другите. Ако си понудите разбирање кога ќе направите грешка, ќе закрепнете побрзо, ќе научите од искуството и ќе соберете енергија за да продолжите. Со негување на незадоволство, особено со себе, се лишувате од енергија, што значи дека треба да се борите многу повеќе за да закрепнете од негативно искуство отколку ако си дадете разбирање и охрабрување.

На најдлабоко ниво, овој вид љубов вклучува простување со старите обрасци и преиспитување на старите верувања и круто размислување за водачот кон самоуништувачко однесување. Ова вклучува грижа за себе доволно за да кажеме дека заслужуваме подобро.

На крајот на краиштата, љубовта кон себе доаѓа од самосвесноста. Подобро познавање на себе, исто така, значи да можеме да преземеме одговорност за нашите чувства и постапки, да живееме во согласност со нашите вредности и да ги исполниме сопствените емоционални потреби.

Љубов кон целта

Овој вид љубов може да се нарече „flow“, или грубо преведен како „проток“. „Протокот“ е чувство на непрекинат тек, ентузијазам за самата активност со која се занимавате, кога сте апсолутно посветени на она што го правите.

„Протокот“ не е само состојбата во која најдобро се изразуваат вашите знаења и вештини, туку многу повеќе од тоа. Вашите извори на проток, било уметност, спорт, работа или која било друга активност што ве прави среќни, исто така, можат да бидат сила што ве одржува во живот во тешки времиња.

Борбата да се најде страст во бизнисот или други потфати не е невообичаена. Откривањето на вашите страсти и вокации е постојан дел од животот, тоа не е нешто што многу луѓе едноставно го знаат. Дури и оние кои се уверени во својот повик рано во животот, честопати ја менуваат кариерата додека созреваат.

Љубов кон другите

Третата голема љубов е љубовта кон другите – духовните суштества, животните, вашето семејство и пријателите. Овие врски неизбежно ќе се менуваат бидејќи не се целосно под наша контрола, тие зависат од другите, што значи дека постои елемент на ризик, неизвесност и страв.

Првиот чекор во создавањето свесни односи е да се познаваме себеси, но исто така мора да бидеме способни да ги слушаме другите, особено пораките зад нивните зборови и однесување. Во несогласувања, наместо да се повлечеме во себе, отворениот пристап ни овозможува да ја задржиме перспективата.

Извор: „naturala.hr“

Слични објави

БИЛИ АЈЛИШ ОТКРИВА: Луѓето се плашат од големи гради, изгубив многу следбеници поради нив

Еспресо

СЛАВЧО ПОПОСКИ ПРОГНОЗИРА: Драстични промени, доаѓа вистинско лето!

Ј.К.Д

ПРИРОДЕН РЕЦЕПТ: Мед и лук за подобар имунитет

Еспресо

ИСТРАЖУВАЊЕ: Луѓето кои јадат повеќе млечни масти имаат помал ризик од срцеви заболувања

И. Т.

ДНЕВЕН ХОРОСКОП ЗА 24 СЕПТЕМВРИ: Некои разговори можат да придвижат нови интереси

И. Т.

Кој е индискиот гуру Моханџи чии следбеници се Новак Ѓоковиќ и неговата сопруга Јелена

И. Т.
Се вчитува....