13.8 C
Скопје
03:30 - 2 мај, 2024

Сопствениците на барови ги откриваат своите трикови за мамурлак!

Британскиот Guardian за совет ги прашал луѓето чија работа се занимава со алкохолот.

Доколку и вие за Нова година претеравте со забавувањето, па ве мачи мамурлак, ви прикажуваме совети од професионалци како да се сносите со таа болка. Британскиот Guardian за совет ги прашал луѓето чија работа се занимава со алкохолот (и неговите последици), од сомелиери до сопственици на клубови. Еве ги нивните тајни.

1. Лиснато тесто

„Ништо не е подобро од лиснато тесто со малку путер, доколку сте имале луда вечер. Фини се и топли, а лесно се прават“, вели менаџерката на Fox and Goose Inn, Хана Турман.

2. Кобасици

Куварот и сопственик на Star Inn, Ендру Перн, советува малку поекстремна варијанта, пржени кобасици и јајца. Доколку можете да го пробате ова, можете се била неговата логика. „Тоа е доручек за кралеви“, истакнал тој.

3. Пржени лепчиња

View this post on Instagram

Yılbaşının ilk günü kendimizi biraz şımartabiliriz bence. Şimdi size gününüzü güzelleştirecek çok basit bir FRENCH TOAST tarifiyle geldiiimm ?? Hem de evinizdeki bayat ekmekleri değerlendirebilirsiniz böylece. Malzemeler: -2 yumurta -1 çay bardağı süt -tarçın -vanilya -ve tam buğday ekmeği( beyaz ekmek kullanmayın ki fit banana tarifi olsun ?) . . Yapılışı aşırı basitt ? süt , yumurta , vanilyayı ve tarçını yayvan bir tabakta çırpın. ?tavanızı ısıtın ve biraz tereyağı ekleyin.( sadece yapışmayacak kadar) ? ekmek dilimlerinizi sıvı karışıma batırıp tavaya koyun iki yüzü de kızarana kadar pişirin. ( size bir püf nokta bence ekmeği iyice ıslatın iki saniye tutup çekmeyin) ?üzeri için bal ve meyve kullanın. Eğer evinizde varsa akçaağaç şurubu daha iyi oluyor? Hepinize mutlu yıllar ballarım ??☃️ . . . #frenchtoast #toast #christmasbreakfast #yılbaşı #yılbaşıkahvaltısı #yeniyılınilkkahvaltısı #fransıztostu #bonappetit #breakfast #breakfastideas #healthylifestyle #healthyfood #healthyeating #sağlıklıbeslenme #sağlıklılahvaltı #kahvaltılıktarifler #kahvaltitarifleri #bayatekmek #bayatekmekleriatmiyorum #bal #tarçın #yumurtalıekmek #yumurtaliekmek #yumurtalıtatlı

A post shared by Fit Banana (@fitt.banana) on

Сопственичката на пабот Cleveland Armis, Марија Тамандер препорачува пржени лепчиња. Состојките веќе ги имате дома и лесно е да се направат. Се што ви треба е стар леб, јајца, млеко, малку сол и црн пипер.

4. Пенливо вино

Ејми и Данкан Финдландер, сопственици на винскиот бар во Единбург, сметаат дека лекот за премногу вино е уште повеќе вино! Пенливите вина, тврдат тие, не се агресивни и ќе ви ја олеснат главоболката, особено доколку ги конзумирате ладни.

5. Мичелада

Ерик Вик, менаџер на еден бар во Лондон, препорачува Мичелада, мексикански коктел сличен на Bloody Mary. За него ви треба пола литро лесно пиво, малку сол и кори од портокал, пола лажичка соја сос и 70 грама густ сок од домат.

„Освежувачки е и ќе ве направи да се чувствувате подобро“, тврди Ерик.

6. Смути

View this post on Instagram

Well it’s the last day of 2019 and so many of your posts are making us reflect back over the last year and the last decade. Clearly doing this whilst slurping away on this cherry, avocado and cashew butter smoothie – recipe at the bottom. I know Sarah and I both have many shared and personal experiences and highlights and reading through many of yours they sound so familiar to our own. Might narrow them down and share an over view of 2 x 40 something women one of which was heavily pregnant this time 10 years ago awaiting the imminent birth of an awe inspiring daughter (all our boys are -well, they are each amazing and so individual-and yes we are biased Mums) that’s it I’ve filled up – we need a happy cry emoji ☺️ How to make the smoothie (if you got this far!) 1/2 cup frozen cherries 1/2 avocado 1 small frozen/fresh banana 2cm fresh ginger 1 tsp cashew butter 1 heaped tbsp mixed seeds (sesame,flax, pumpkin, sunflower) 250ml cashew milk Blend until smooth It’s not overly sweet and would make a great smoothie bowl too, with a little less liquid. Hope you have time to reflect a little. #healthytwists #smoothie #smoothierecipes

A post shared by Healthy Twists by Claire&Sarah (@healthy_twists) on

Доколку ви е мака од помислата на храна, Џејмс Билингтон, менаџер на бар во Јоркшир, советува да се послужите со смути. Тој го препорачува она во кое ќе измешате една банана, лажичка мед, 10 листови спанаќ, 125 милилитри сок од портокал, малку лед и јогурт.

7. Рамен

Оли Хусмајер советува јапонски нудли како брз и хранлив оброк кој можете да го збогатите со месо и зеленчук, а спремен е за само неколку минути.

8. Кампари и кафе

Сомелиер Џош Касел се колне во напитокот во кој ќе додадете еднаква количина на кафе и Кампари.

9. Bloody Mary 

View this post on Instagram

Hey there champ, how are we feeling this morning? Big night was it? Don't worry, we've got what you need… an age-old hangover cure: The Bloody Mary! ? – Roll & strain method, Highball glass, cubed ice – Vodka (40ml) – Tomato Juice (80ml) – Worcestershire Sauce (3 dashes) – Tabasco (3 dashes) – 1 pinch of Celery salt & 1 pinch of Pepper – Fresh Lime Juice (10ml) – Roll & strain, then garnish that miracle cure with a Celery Stick Welcome to 2020 folks! ? . . . #bloodymary #hangovercure #happynewyear #europeanbartenderschool #EBS #hardworkspiritandsoul #barschool #photooftheday #travel #drinks #cocktails #cocktail #mixology #bartenderlife #bartending #bartenderlifestyle #wemaketheworldtastebetter

A post shared by European Bartender School (@europeanbartenderschool) on

Популарниот коктел со сок од домати, лут сос, чили, ѓумбир, лимонска трева и вотка е идеалниот лек, советува сопственикот на гастропабот во Лондон, Џо Сверс. Доколку тоа ви звучи прекомплицирано, Џо има уште еден совет: „Испијте го последниот пијалак кој сте го пиеле претходната вечер доколку се сеќавате. Мене тоа секогаш ми помага“.

Слични објави

Кога да ги миете прозорците пред Велигден: Не пропуштајте го овој ден

еспресо

Велика среда: Што (не)треба да се прави на овој ден

еспресо

Велики вторник: Што (не)треба да правите на овој ден

еспресо

Велигденско јајце-чувар на домот: Што да направиме со стариот чувар на куќата кога вапсаме ново „прво јајце“

еспресо

Велики понеделник: Што не треба да се прави на првиот ден од Страсната недела

еспресо

„Се степав на училиште поради мајка ми“: Анастасија Ражнатовиќ си ја отвори душата за најтешките моменти од детството

Еспресо
Се вчитува....