Кога тестенините ќе ги направите на овој начин бидете сигурни дека ќе уживате во превкусни залчиња. Направете го рецептот и уверете се.
Потребни состојки:
– 400 грама шпагети
– 450 грама јунешко мелено месо
– 3 лажици презла
– половина лажица цимет во прав
– 3 чешниња лук
– 1 јајце
– 2 шолји доматен сос
– 100 грама фета сирење
– маслиново масло
– свежо оригано
– магдонос
– сол
– бибер
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 180 степени, а тестенината сварете ја и исцедете ја.
– Помешајте го месото, презлата, ориганото, солта, циметот, биберот и изгмечениот лук.
– Измешајте лажица ипол ситно сецкан магдонос па додадете го јајцето, а потоа со раце помешајте ја смесата.
– Обликувајте 12 топчиња и ставете ги во сад.
– Оладете ги во фрижидер барем на 10 минути.
– На загреано масло на оган пржете ги топчињата осум минути.
– Исцедете ги на кујнски брисач и ставете ги во тава за печење. Прелијте ги со доматниот сос и посипете го со фета сирењето, па потоа печете ги на 20 минути на 180 степени.
– Посипете го и остатокот од магдоносот, уште малку фета сирење и послужете ги тестенините.