Брускетите се популарна италијанска закуска, која ќе ја обожавате… Рецепт за одлични брускети со домати и босилек.
Потребни состојки:
½ француски багет
3 домати
чешне лук
10 г кромид
5-6 ливчиња босилек
1 лажичка оригано
2 лажици маслиново масло
сол и бибер
Начин на подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 Целзиусови степени. Тавчето за печење обложете го со алуминиумска фолија. Доматите, лукот, кромидот и едно ливче босилек исечкајте ги на ситно и измешајте ги во еден сад. Потоа додадете сол, бибер и оригано по желба и полијте ги состојките со маслиново масло. Покријте го садот и оставете го 10 минути да отстои.
Во меѓувреме багетот исечете го на тенки парчиња. Ставете малку маслиново масло на двете страни од лепчето и наредете ги во тавата. Печете ги 10 минути, додека не добијат светло кафена боја и додека не станат крцкави.
Потоа, додека се топли, врз нив додадете од смесата од зеленчук и по некое ливче босилок.