8.8 C
Скопје
08:00 - 26 април, 2024

Најдобриот старински колач со жолт фил: Рецепт кој не смее да падне во заборав!

Состојки за тесто:

350 гр шеќер

1 ванилин шеќер

2 јајца

1 лажица сок од лимон

400 мл млеко

150 мл зејтин

200 гр мелени ореви

400 гр брашно

Прстофат сол

1 пециво

Жолт фил:

700 мл млеко

100 гр шеќер
2 пудинга од ванила

125 гр маргарин или путер

Кафеав фил:

700 мл млеко
100 гр шеќер
2 пудинга од чоколада
125 гр маргарин или путер

Подготовка:

Прво се прави тесто: шеќер, ванилин шеќер, јајца и една лажица сок од лимон се матат додека не се добие смеса – светло жолта боја. Со непрекинато матење полека се додава млеко на најголема брзина, па се намалува брзината и се додаваат маслото и мелените ореви, со непрекинато матење. Лажица по лажица се додава и брашното претходно измешано со солта и прашокот за пециво.

Големиот плех од рерната добро се подмачкува, па се набрашнува, а потоа се истура смесата и се пече на 170 степени, 30 минути. Исклучете ја рерната, подотворете ја и оставете го внатре колачот уште 10 минути. Потоа извадете го и оставете го уште 20 минути да се излади, па извадете ја кората и пресечете ја на половина, за да се добијат две големи тенки кори. Едната вратете ја во плехот, ако треба израмнете ја со ножот.

Подготовка на жолтиот фил: Два пудинга од ванила разматете ги во 100 мл млеко, а остатокот ставете го да зоврие со 100 гр шеќер. Во сварениот пудинг додадете 125 гр маргарин или путер и матете со жица додека потполно не се стопи и соедини со филот. Прелијте преку првата кора, па преклопете со другата кора.

Кафеавиот фил сварете го на истиот начин како жолтиот, и прелијте го преку другата кора.

Посипете со сецкани ореви и оставете да се излади најмалку четири часа во фрижидер, а најдобро е цела ноќ.

Уживајте во слатките, меки коцки!

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....