18.8 C
Скопје
17:36 - 5 октомври, 2022

Првата жена градоначалник на Ниш Драгана Сотировски доби најблага казна – само опомена поради судир на интереси

Градоначалничката на Ниш, Драгана Сотировски, поранешна новинарка која беше обвинета дека не пријавила судир на интереси во српската Агенцијата за борба против корупција, откако нејзиниот зет се пријавил за купување на градски „социјален“ стан помина само со опомена од надлежната Агенција.

Тоа е најблагата можна мерка што може да се изрече, пишуваат српските медиуми и наведуваат дека Антикорупциската агенција заклучила дека градоначалничката на Ниш „лесно го прекршила законот“ и дека не била информирана дали зетот исполнува некакви услови за учество на Конкурсот.

Во октомври 2021 година, Агенцијата за спречување на корупцијата покренала постапка против Сотировска бидејќи доцна пријавила дека нејзиниот зет купува „социјален“ двособен стан, а како оправдување изјавила дека не знаела дека тој  се пријавил за купување на станот.

Агенцијата утврдила дека градоначалничката постапила спротивно на одредбите од Законот за спречување на корупцијата бидејќи како градоначалник на Ниш во законски предвидениот рок писмено не ја известила Агенцијата за сомнение за постоење судир на интереси што морала да го има кога нејзиниот син, снаа, или сопругот на нејзината ќерка како кандидат на Конкурсот за откуп на станови се нашол на 24. до местото на ранг-листата за социјални станови.

Становите, како што јавуваат српските медиуми, се продавале по цена значително пониска од пазарната (830 пазарна, 50 евра социјална за метар квадратен), а граѓаните кои „не поседуваат стан или куќа“ или „немаат стан со соодветен стандард“ можеа да се пријават конкурсот на Градската станбена агенција.

Слични објави

(ВИДЕО) Во знак на солидарност со жените во Иран, шведска пратеничка си ја отсече косата: Додека Иран не се ослободи, нашиот гнев ќе биде поголем од угнетувачите

Еспресо

Која е и што ја прави посебна Бони Габриел, новата Мис на Америка која влезе во историјата?

Еспресо

Откриен мотивот за тепачката на Северина со сестра ѝ? Маријана се налутила за препишан имот

еспресо

Вкусни есенски колачиња со тиква

Еспресо

Студентски пакет „За чиста 10-ка“ на Халкбанк со низа бенефиции за идните академски граѓани

Еспресо

Славчо Попоски најавува стабилно, суво и сончево време

Ј.К.Д
Се вчитува....