Состојки:
500 гр ориз
2 главици кромид
4 чешниња лук
500 гр тиква
300 гр пире од тиква
300 гр исчистени семки од тиква
2 лажици маслиново масло
сол
мешан сув зачин
бибер
900 мл врела вода
Подготовка:
Во тава на оган ставете го ситно исечканиот кромид да се пропржи. Потоа во него додајте го исчистениот и измиен ориз и пржете го околу 10 минути. Потоа истурете ја врелата вода. Мешајте и пред самиот крај додајте го пирето од тиквата, ситно сечканиот лук и зачинете. Рижотото мешајте го повремено за да не загори.
Откако рижотото ќе биде готово, тргнете го од оган и почнете со подготовка на остатокот од тиквата, кој претходно сте го исечкале на коцки.
Вака подготвената тиква кратко пропржете ја на маслиново масло, зачинете ја по ваша желба и додајте ѝ ги семките од тиква.
Сервирајте го рижотото во чинија, а врз него истурете ја подготвената сечкана тиква.