Еве како да ја направите најдобрата, оригинална италијанска пица.
Потребни состојки:
За кората:
-600 гр брашно (тип-400)
-1/2 коцка свеж квасец
-150-200 мл масло
-1 лажица шеќер
-1 лажичка сол
-околу 250-300 мл млака вода
За сосот:
-200 мл течен сос од домати (конзервиран или од тетрапак)
-1/2 лажичка сол
-1 лажица масло
-вода по потреба
-прстофат оригано (или пица зачин, ако сакате)
За филот:
-250-300 гр моцарела
-свеж босилек
Дополнително:
-500 гр бело брашно
-500 гр погрубо пченкарно брашно
Подготовка на тестото:
Растопете го квасецот со шеќерот и малку млака вода, додадете ги другите состојки и замесете мазно тесто. Веднаш ставете го на работната површина и покријте го со стреч фолија. Мора добро да ја затегнете фолијата над тестото и да ги вметнете краевите на фолијата под рабовите на тестото, за да не влегува воздух внатре. Оставете да отстои околу 45 минути.
Од 600 гр брашно, можете да замесите 2 пици за возрасни (280-300гр) или 3 за деца (200гр), и ако не сте сигурни дека ќе измерите со око, користете кујнска вага.
Кога ќе нарасне тестото, исечете го на 3 топчиња (ако правите мали пици) и измесете го секое топче тесто со рацете, со кружни движења на работната површина (за да избегнете воздушни меури што можат да ја раскинат кората). Ставете ги сите три формирани теста на еден плех на далечина 3 см едно од друго. Земете ја стреч фолијата повторно. Користете ножици за да исечете парче што е приближно 3 см подолго од садот од двете страни (ако фолијата е потесна во ширина од садот, исечете две еднакви парчиња). Навлажнете ја фолијата и добро исцедете ја. Затегнете ја над тестото. Добро притиснете ги краевите на фолијата со прстите околу самите теста по рабовите на плехот. Ова е исклучително важен чекор, не го прескокнувајте! Оставете го плехот во фрижидер најмалку два часа, но тестото е највкусно кога останува цела ноќ.
Подготовка на пица сос:
Знаеме дека кечапот е многу вкусен, но не е практичен за печење на вистинска пица бидејќи има многу шеќер во себе, па гори на високи температури. Затоа мора да користите конзервиран сос од домати или од тетрапак. Земете подлабок сад и истурете ги сите состојки за сосот, освен водата и добро измешајте со миксер или блендер. Кога ќе завршите со мешање, ќе видите малку пена на површината, па можете внимателно да додадете малку вода и да ја измешате. Сосот треба да биде во густина како супа.
Подготовка за филот:
Расцепкајте ја моцарелата и измијте го босилекот.
Подготовки пред печење:
20 минути пред печење, извадете го тестото за да се загрее, бидејќи е тешко да се развлече пица со ладно тесто. Пуштете ја рерната на максимална температура(300 степени целзиусови). За печење, подгответе една голема црна тава која обично доаѓа со шпоретот. Во сад измешајте пченкарно и бело брашно и подгответе сито. (Пченкарно брашно игра голема улога во процесот на развлекувањето и печењето на пицата, бидејќи не само што е полесно да се развлече, туку и не се лепи до плехот, а кората е крцкава).
Формирање и полнење на пицата:
Најпрво просејте го мешаното брашно на работната површина и малку на плехот, превртен наопаку. На плехот за печење не треба да има слој брашно, туку само трага за да не се залепи пицата, затоа истресете го вишокот. Ставете едно тесто, свртено наопаку на просеаното, измешано брашно. Посипете со многу мешано брашно. Не притискајте го тестото премногу. Одмотајте го со сукало и внимателно со рабовите(треба да се подебели). Откако ќе ја формирате пицата, земете ја во раце и преместете ја од едната во другата рака, така што ќе падне непотребното брашно. Ставете го веднаш на плехот за печење, бидејќи нема да успеете подоцна кога ќе го наполните. Со кутлача, сосот за пица истурете го во средината на тестото и лесно размачкајте го до рабовите на кората. Посипете со целото сирење (бидејќи ова е маргарита).
Печење:
Ако вашиот шпорет пече навистина добро, ставете ја температурата на половина помеѓу 300 и 250 степени целзиусови, но никогаш пониска, бидејќи тестото ќе се стврдне. Следете го постојано. Потребни се околу 7 минути, но повторно зависи од шпоретот. Не чекајте додека целосно не порумени, бидејќи штом малку се олади, ќе се стврдне. Треба да ја извадите од рерна 2 минути порано од што вообичаено би ја извадиле.
Извор: „Recepti“