10.8 C
Скопје
21:44 - 26 април, 2024

Мезе кое го носи духот на Мексико, пробајте го префинетото гвакамоле (РЕЦЕПТ)

Гвакамоле е додаток на јадење, мезе или салата, кое поради специфичниот вкус е популарно насекаде низ светот, а е карактеристично за мексиканската кујна.

Основата на вкусното гвакамоле е авокадото. Се верува дека неговото потекло датира уште од времето на Ацтеките во Мексико.

Денес гвакамоле е дел од секоја модерна мексиканска кујна, но одлично е прифатено и во американската кујна. Новите рецепти вклучуваат и домати, чили или црн пипер, јогурт, босилек и различни дополнителни зачини.

Погрешно е мислењето дека гвакамоле е паста од авокадо, зашто во доброто гвакамоле мора да го почувствувате и лукот, пиперчињата и коријандерот но и парчиња, од мекото авокадо.

Состојки

Половина врзоп млад кромид

Половина врзоп аспарагус

1 лук (истолчен)

1 поголема лута пиперка (ситно исечкана)

5 лажици ситно исечкан коријандер

3 зрели авокада

Сок од 1 лимон

Половина зелен лимон

Сол

Подготовка

Загрејте ја тавата со една лажица маслиново масло на силен оган. Во жешката тава ставете ги младиот кромид ситно исечкан, аспарагусот (исечкан) и половина лимон и печете се додека не добијат смеѓа боја. Оставете да се изладат.

Во меѓувреме излупете ги авокадата и отстранете ги семките, па изгмечете ги. Исечкајте ја лутата пиперка на многу ситни парченца, иситнете го коријандерот, а лукот истолчете го. Додадете ги на изладените кромид и аспарагус. Важно е гвакамоле да има мали парченца од авокадо односно авокадото не смее да биде целото како паста.

Со мешање поврзете ги сите состојки, па зачинете ги со сол и сок од лимон.

Послужете со пченичен чипс.

Слични објави

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков

Превкусен ајвар по урнек на баба: Бранко Попоски ни го носи рецептот

Еспресо
Се вчитува....