11.8 C
Скопје
19:08 - 4 ноември, 2024

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ШПАНИЈА: „Магдалени“ – меки, воздушести колачи што може и дете да ги направи

магдалени колач рецепт мафин

Магдалени се слатки, лесни и меки шпански колачи кои обично се прават со комбинација од јајца, шеќер, путер, брашно, прашок за пециво, млеко, кора од лимон ванила. Визуелно, магдалените личат на мафини.

Во Шпанија, најчесто се консумираат за појадок со шолја кафе. Во минатото, овие мали колачи традиционално се печеле за празници и родендени, но во денешно време може да се најдат секаде низ Шпанија, во супермаркети и пекари. Некои велат дека името „магдалени“ потекнува од приказната за една млада девојка по име Магдалена, која ги давала овие колачи на аџии кои оделе во Сантијаго де Компостела во Галиција.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО СЕВЕРНА АМЕРИКА: Пита од тиква – Есенската кралица

Потребни состојки:

– 3 големи јајца
– 200 гр обично брашно
– 125 гр шеќер, плус дополнително за попрскување
– 50 мл полномасно млеко
– 100 мл маслиново масло
– 8 гр прашок за пециво
– Кора од ½ портокал/лимон
– Прстофат сол

МЕТОД:

1. Прво, загрејте ја рерната 230°C. Во голем сад, матете ги јајцата енергично со жица за матење и почнете да го додавате шеќерот бавно додека не се соединат. Направете го истото со маслото, полека истурајте го во смесата додека продолжувате да матете. Направете го истото со млекото, брашното и прашокот за пециво. Додадете малку сол и свежо рендана кора од портокал/лимон.

2. Покријте со стреч фолија и оставете да отстои 10 минути во фрижидер. Ова ќе помогне ладната мешавина да се подигне подобро кога се пече во топла рерна.
Користете голем силиконски послужавник за 12 колачи и обложете го со калапи за колачи. Извадете ја смесата од фрижидерот, измешајте ја добро и истурете во секој од калапите до ¾ полно. Посипете ги сите парчиња со малку шеќер.

3. Намалете ја температурата на рерната на 200°C и печете 15 минути, не отворајте ја вратата за ова време. Извадете ги магдалените од рерна и оставете ги да се одморат во силиконскиот плех 5 минути пред сервирање.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Esther Sánchez (@chocolatisimo)

Добар апетит!

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ПОРТУГАЛИЈА: „Пастеј де ната“- рецепт создаден од монаси кој се јаде со векови

Слични објави

Хана Хуљиќ ја напушти болницата: Сè се одвивало во тајност, мајката и бебето се чувствуваат одлично

Еспресо

Луѓето бесни на Сека Алексиќ зошто имала настап по трагедијата во Нови Сад, пејачката веднаш се огласи: „Никој не знае да прегрне кога боли“

Еспресо

(Видео) Најслатко нешто: Марија Шерифовиќ објави видео со синот, малиот Марио не се дели од мајка си

Еспресо

Александра Пријовиќ заврши во болница: Морала да прима специјални лекови од Америка

Еспресо

(Фото) Објавени невидени фотографии од луксузната вила на Новак и Јелена Ѓоковиќ на Фрушка Гора: Кровот од стакло одзема здив, куќичката за деца е фантазија

Еспресо

(Фото) „Во недела попладне“: Тереза Кесовија за првпaт се појави откако заврши во болница

Еспресо
Се вчитува....