Направете брз десерт кој ќе ги задоволи сите ваши сетила…
Состојки:
-250 грама кекси
-80 грама путер или маргарин
Бел крем:
– 200 грама бело чоколадо
– 100 грама павлака за шлаг или готвење (за топење на чоколадото)
– 200 грама павлака за шлаг
– 10 грама желатин (1/4 за белиот, 3/4 за розевиот крем)
Розев крем:
– 300 грама јагоди
– 50 грама шеќер
– 200 грама павлака за шлаг
Подготовка:
– Јагодите исецкајте ги на ситни парчиња и варете ги со шеќерот околу 5 минути додека шеќерот да се стопи.
– Изблендирајте ја смесата и додека е уште врела, додадете 3/4 од целата количина на желатин која претходно сте ја направиле така што количината на желатин ќе ја помешате со 5 лажици вода.
– Белото чоколадо стопете го со 100 мл павлака за шлаг или за готвење, па во таа смеса додадете 1/4 од преостанатиот желатин.
– Бисквитот здробете го и помешајте го со растопениот путер и таа смеса ставете ја во калап од 20 сантиметри и добро притиснете ја.
– Претходно страниците на калапот обложете ги со хартија за печење за тортата полесно да се извади и да изгледа поубаво.
– Оладената смеса од белата чоколада матете ја со 200 мл шлаг кој претходно веќе го измативте, па таа смеса ставете ја врз бисквитот.
– Разладете во фрижидер 20-тина минути.
– Кога белиот дел лесно ќе се стегне, на него додадете го розевиот дел кој сте го добиле на ист начин како и белиот (со миксирање на јагодите со шлагот).
– Ставете ја таа смеса врз белата и оставете ја готовата торта да се стегне (околу 6 часа)