7.8 C
Скопје
6 декември, 2021

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА КАКО ВО ХРВАТСКА: Рударска греблица – Питата која од работнично јадење стана легенда

Рударска греблица е солена пита која се состои од фил од сирење што е обвиткан помеѓу два тенки слоја тесто. Филот повремено се збогатува со други состојки како ореви, зелен кромид или праз, а пред печењето целата пита се мачка со кисела павлака. Оваа пита порано била главен оброк меѓу рударите кои уживале во неа во текот на долгите работни часови.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТОСКАНА: „Риболита“ – рецепт за супа со леб кој се пренесува со генерации

Греблицата првпат се појавила во 16 век, по развојот на рударската индустрија во Руде, населба во непосредна близина на градот Самобор. Јадењето го добило името по локацијата од каде што потекнува и од традиционалната алатка, гребло за пепел наречена греблица.

Иако во областа повеќе не се практикува рударство, ова јадење станало локален деликатес кој во денешно време се ужива како автентичен специјалитет и обично се подготвува за различни специјални прилики.

Потребни состојки:

За тестото:

  • приближно 370 гр брашно
  • 200 мл павлака
  • 125 мл млако млеко
  • 1 лажичка сол
  • 1 кафена лажичка маст
  • 2 лажици
  • 1 жолчка
  • 1/2 лажичка сув квасец

За полнењето:

  • 1/2 кг урда
  • 1 јајце
  • 1 белка
  • 50 гр мелени ореви
  • сол

Подготовка:

Од горенаведените состојки замесете тесто и оставете да отстои половина час. Потоа измешајте го филот за питата. Кога тестото ќе нарасне расукајте го во двојна големина од тавата 60х40 и едната половина од тестото ставете го филот. Преклопете го филот со другата половина од тестото и рабовите свиткајте ги нагоре за да не истече смесата. Питата се става во во претходно намрсена тава, а потоа во рерна и се пече 20-25 минути на температура од 200 степени. Испечената греблица премачкајте ја со маргарин или путер додека е сѐ уште врела. Послужете ја премачкана со павлака.

Добар апетит!

ВО МАКЕДОНИЈА КАКО ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: Кљукуша – брза и лесна пита што ќе ги засити и најгладните

Слични објави

(ФОТО) ЛОКУМЧЕ: Моника Белучи блеска од насловната страница на „Sunday Times Style“

Еспресо

ПИЈАН ЧОВЕК МУ ИЗВАДИЛ ПИШТОЛ НА ХАРИС ЏИНОВИЌ: Инцидент кој го обележал животот на пејачот

Еспресо

НАЈГОЛЕМИТЕ ЛАЖГОВЦИ ВО ХОРОСКОПОТ: Бели лаги или сериозен проблем со кажување на вистината?

М.Р.

(РЕЦЕПТ) ОМИЛЕНОТО ЈАДЕЊЕ НА ВОЛТ ДИЗНИ: Семеен рецепт за чили кој потекнува од 1958 година

Еспресо

(ФОТО) ТРЕТО ПА МАШКО: Актерот Кирил Трајковски – Максим по третпат стана татко

М.Р.

(РЕЦЕПТ) ГОТВИМЕ СО ТЕА: Магичен солен ролат во форма на елка

И. Т.
Се вчитува....