Овој неодолив фокачо леб е одличен како прилог со месо или зеленчук или како едноставна вечера со една чаша јогурт.
Потребни состојки:
За тесто:
• еден сув квасец
• прстофат шеќер
• 400 гр. брашно
• 175 мл. млеко
• 3 лажици маслиново масло
• 1 лажица сол
За фил:
• 6 лажици маслиново масло
• неколку гранчиња рузмарин
• 100 гр. црни маслинки
• крупна сол
Припрема:
1. Во подлабок сад, добро промешајте го брашното и квасецот. Потоа, додадете ги и останатите состојки и замесете меко тесто како за пица.
2. Тестото прекријте го со кујнска крпа и оставете го на собна температура околу еден час. Загрејте ја рерната на 200 степени.
3. Вака подготвеното тесто ставете го на хартија за печење, избоцкајте го со вилушка и премачкајте го со маслиновото масло.
4. Одозгора наросете со неколку гранчиња рузмарин, додадете ги исецканите маслинки и посипете со крупна сол. Лесно притиснете го тестото за да се залепат состојките, а потоа печете околу 20 минути, додека не добие златножолта боја.