14:58 - 5 декември, 2025

Десерт што го јаделе на Титаник: Пудинг за сладокусци

Состојки:
2 кисели јаболки
4 жолчки
500 мл млеко
1 лажичка ѓумбир
80 гр суво грозје
160 гр шеќер
1 лимон
1 лажичка путер
1 ванила

Подготовка:
Јаболките излупете ги и исечете ги на парчиња. Додајте го сувото грозје, сокот од лимон и ѓумбирот.
Во тава на растопен путер кратко пропржете ги јаболката, сувото грозје и двете лажички шеќер. Ставете ја содржината во поголем длабок сад.
Сварете го млекото и остатокот од шеќерот. Кога шеќерот ќе се растопи тргнете го од шпоретот.
Матејќи со миксер во сад со млеко додајте ги жолчките и екстрактот од ванила. Со оваа смеса прелејте ги јаболката и сувото грозје, па печете 40 минути на 200 степени.

Слични објави

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо

(Фото) Билјана Јуруковски, фотографка меѓу африканските племиња: Психичките подготовки за моите патувања се потешки и од физичките

Јасмина Кантарџиева Димков
Се вчитува....