Состојки:
2 кисели јаболки
4 жолчки
500 мл млеко
1 лажичка ѓумбир
80 гр суво грозје
160 гр шеќер
1 лимон
1 лажичка путер
1 ванила
Подготовка:
Јаболките излупете ги и исечете ги на парчиња. Додајте го сувото грозје, сокот од лимон и ѓумбирот.
Во тава на растопен путер кратко пропржете ги јаболката, сувото грозје и двете лажички шеќер. Ставете ја содржината во поголем длабок сад.
Сварете го млекото и остатокот од шеќерот. Кога шеќерот ќе се растопи тргнете го од шпоретот.
Матејќи со миксер во сад со млеко додајте ги жолчките и екстрактот од ванила. Со оваа смеса прелејте ги јаболката и сувото грозје, па печете 40 минути на 200 степени.