13.8 C
Скопје
14:19 - 18 декември, 2024

Десерт што го јаделе на Титаник: Пудинг за сладокусци

Состојки:
2 кисели јаболки
4 жолчки
500 мл млеко
1 лажичка ѓумбир
80 гр суво грозје
160 гр шеќер
1 лимон
1 лажичка путер
1 ванила

Подготовка:
Јаболките излупете ги и исечете ги на парчиња. Додајте го сувото грозје, сокот од лимон и ѓумбирот.
Во тава на растопен путер кратко пропржете ги јаболката, сувото грозје и двете лажички шеќер. Ставете ја содржината во поголем длабок сад.
Сварете го млекото и остатокот од шеќерот. Кога шеќерот ќе се растопи тргнете го од шпоретот.
Матејќи со миксер во сад со млеко додајте ги жолчките и екстрактот од ванила. Со оваа смеса прелејте ги јаболката и сувото грозје, па печете 40 минути на 200 степени.

Слични објави

Село Вишни, духовното гнездо на канонизираната светица Спаса Вишенска: Порта низ која минува душата

еспресо

(Фото) Едно поинакво доживување! Не пропуштајте го рафтингот во Анталија, адреналинско искуство за паметење!

Еспресо

Ново издание на туристички водич за Македонија каде раскажувањето е со љубов

еспресо

(Фото) Ви ги претставуваме Herbalife Pецептите: Вкусно патување кон лесна и здрава исхрана со Herbalife

Еспресо

Украси за елка што се јадат: Миризливи ѕвездички (традиционален германски рецепт)

Еспресо

Брз славски колач за Света Петка: Рецепт што ќе го запомните

Еспресо
Се вчитува....