Доматен сос, кулен, топен кашкавал и многу јаглехидрати од макарони, веројатно ќе се согласите дека звучи одлично.
Па како можете да го направите овој рецепт?
Потребни состојки:
2 лажици масло (сончогледово или маслиново по желба)
1 мал сечкан кромид
2 лажици брашно
2 шолји млеко
2 шолји рендан кашкавал
1 лажица сушено оригано
150g кулен
500ml доматен сос
1 пакување макарони
Подготовка:
Загрејте ја рерната на 180 степени.
Во еден сад ставете ги макароните да се варат во зовриена вода.
Во сад загрејте го маслото, додадете го сечканиот кромид и мешајте додека не се запржи кромидот (отприлика 5 до 7 минути). Додадете го брашното, промешајте додека не добиете компактна смеса и потоа полека додавајте го млекото.
Мешајте постојано, додека не исчезнат грутките од брашното.
Додадете 1 ½ шолја кашкавал, оригано и кулен. Мешајте додека кашкавалот не се растопи целосно. Додадете го доматниот сос и претходно сварените макарони.
Префрлете ги макароните со сосот во една поголема тава или четири помали керамички чинии.
На секоја од нив додадете го преостанатиот кашкавал и ставете ги да се печат во рерна додека кашкавалот не се растопи и не добие златно жолта боја.
Послужете додека е топло.
Пријатно јадење…