10.8 C
Скопје
03:29 - 4 мај, 2024

УЖИВАТЕ КОГА ЌЕ ГО ПРЕСОЛИТЕ ОБРОКОТ: Совет како да ја промените оваа лоша навика без да го промените вкусот на вашата омилена храна

Просечен човек внесува околу 11,6 грама сол дневно, иако препорачаната количина е максимум 5 грама. Нормално, солта не смеете целосно да ја исфрлите од исхраната, но потребно е да воспоставите поздрави навики кога е во прашање зачинувањето на вашите оброци.

Прекумерните количини сол може да го покачат крвниот притисок и да предизвикаат низа други здравствени нарушувања. Многу е важно да знаеме дека солта освен како зачин, ја внесуваме и преку ужинките и грицките, многу често несвесно. Особено треба да бидеме внимателни со чипсовите, сувомеснатите производи, колбасите и пекарските печива.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by S.Shah (@la_banoo1)


Затоа, следниот пат, обидете се да ја преполовите количината сол што ја додавате во чорбите и салатите, а наместо тоа, додадете оригано, кари, чили, бибер, сок од лимон, копар, куркума или кој било друг зачин што одговара со јадењето. Подеднакво ќе биде вкусно, а ќе биде далеку поздраво отколку кога е подготвено само со сол.

Слични објави

„Фала Богу што сум жива“: Познатата фолкерка доживеа тешка сообраќајка, објавени сликите од автомобилот

Еспресо

„Немојте да раѓате деца и…“: Сопругата на Огњен Амиџиќ упати порака и покажа како изгледа

Еспресо

Велигден кај Бреговиќ: За сите по нешто

еспресо

Велики петок: Што (не)треба да се прави на овој ден

еспресо

Промени на добро: Три хороскопски знаци се среќлии на месец мај

еспресо

„Зошто браќа?“: На Јелена Карлеуша откажан ѝ е настап во Црна Гора

еспресо
Се вчитува....