Исхраната игра значајна улога во здравјето на срцето и може да има позитивен или негативен ефект.
„За оптимално здравје, Американското здружение за срце препорачува возрасните да се фокусираат на зеленчук, овошје, мешунки, житарки, животински протеини и риба“, вели д-р Пени Кри Етертон. Храната што ја јадеме има директен ефект врз крвниот притисок, па дури и помага да се одреди згрутчување на крвта. Дебелината, високиот крвен притисок и високиот холестерол се фактори на ризик за срцеви заболувања кои се тесно поврзани со она што го јадеме, консумирањето храна со малку заситени масти и богата со растителни влакна може значително да го намали ризикот од срцеви заболувања, пишува „Real Simple“.
ИСТРАЖУВАЊЕ: Луѓето кои јадат повеќе млечни масти имаат помал ризик од срцеви заболувања
Каква храна треба да избегнуваме во корист на кардиоваскуларното здравје?
Треба да ја ограничиме храната богата со заситени масти, сол, преработено месо, рафинирани јаглехидрати и пијалоци засладени со шеќер.
Зголеменото внесување на натриум е поврзано со зголемен ризик од висок крвен притисок и срцева слабост.
Кога станува збор за здрава исхрана, фокусирајте се на додавање на повеќе вкусна xрана богата со хранливи материи, каде што е можно, наместо да се фокусирате на ограничувањата. Ако ја направите исхраната попријатна, ќе го олесните одржувањето на новиот режим.
НОВО ИСТРАЖУВАЊЕ: Консумирањето ореви дневно може да го намали нивото на холестерол