22:26 - 22 декември, 2024

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА КАКО ВО ХРВАТСКА: Рударска греблица – Питата која од работнично јадење стана легенда

греблица пита рецепт хрватска

Рударска греблица е солена пита која се состои од фил од сирење што е обвиткан помеѓу два тенки слоја тесто. Филот повремено се збогатува со други состојки како ореви, зелен кромид или праз, а пред печењето целата пита се мачка со кисела павлака. Оваа пита порано била главен оброк меѓу рударите кои уживале во неа во текот на долгите работни часови.

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТОСКАНА: „Риболита“ – рецепт за супа со леб кој се пренесува со генерации

Греблицата првпат се појавила во 16 век, по развојот на рударската индустрија во Руде, населба во непосредна близина на градот Самобор. Јадењето го добило името по локацијата од каде што потекнува и од традиционалната алатка, гребло за пепел наречена греблица.

Иако во областа повеќе не се практикува рударство, ова јадење станало локален деликатес кој во денешно време се ужива како автентичен специјалитет и обично се подготвува за различни специјални прилики.

Потребни состојки:

За тестото:

  • приближно 370 гр брашно
  • 200 мл павлака
  • 125 мл млако млеко
  • 1 лажичка сол
  • 1 кафена лажичка маст
  • 2 лажици
  • 1 жолчка
  • 1/2 лажичка сув квасец

За полнењето:

  • 1/2 кг урда
  • 1 јајце
  • 1 белка
  • 50 гр мелени ореви
  • сол

Подготовка:

Од горенаведените состојки замесете тесто и оставете да отстои половина час. Потоа измешајте го филот за питата. Кога тестото ќе нарасне расукајте го во двојна големина од тавата 60х40 и едната половина од тестото ставете го филот. Преклопете го филот со другата половина од тестото и рабовите свиткајте ги нагоре за да не истече смесата. Питата се става во во претходно намрсена тава, а потоа во рерна и се пече 20-25 минути на температура од 200 степени. Испечената греблица премачкајте ја со маргарин или путер додека е сѐ уште врела. Послужете ја премачкана со павлака.

Добар апетит!

ВО МАКЕДОНИЈА КАКО ВО БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА: Кљукуша – брза и лесна пита што ќе ги засити и најгладните

Слични објави

Славниот водител сподели тажни вести: „Никогаш нема да те заборавам, многу поминавме заедно“

Еспресо

(Фото) Сув луксуз: Петар Грашо вложил 160.000 евра во станот на планина

Еспресо

(Фото) Анастасија Ражнатовиќ без трошка шминка и во лежерно издание! По славата на мајка си веднаш се врати во Севиља

Еспресо

(Фото) Потресна објава на Милиќ Вукашиновиќ: По ампутацијата на ногата, умирам од болки, дома е хорор

Еспресо

(Фото) Тежок луксуз, облечена во десетици илјади евра: Џина Џиновиќ во Монте Карло рамо до рамо со најбогатите

Еспресо

Луна и Марко открија колку заработуваат од Јутјуб: „Доволно за еден луксузен стан во Белград!“

Еспресо
Се вчитува....