Рударска греблица е солена пита која се состои од фил од сирење што е обвиткан помеѓу два тенки слоја тесто. Филот повремено се збогатува со други состојки како ореви, зелен кромид или праз, а пред печењето целата пита се мачка со кисела павлака. Оваа пита порано била главен оброк меѓу рударите кои уживале во неа во текот на долгите работни часови.
ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ТОСКАНА: „Риболита“ – рецепт за супа со леб кој се пренесува со генерации
Греблицата првпат се појавила во 16 век, по развојот на рударската индустрија во Руде, населба во непосредна близина на градот Самобор. Јадењето го добило името по локацијата од каде што потекнува и од традиционалната алатка, гребло за пепел наречена греблица.
Иако во областа повеќе не се практикува рударство, ова јадење станало локален деликатес кој во денешно време се ужива како автентичен специјалитет и обично се подготвува за различни специјални прилики.
View this post on Instagram
Потребни состојки:
За тестото:
- приближно 370 гр брашно
- 200 мл павлака
- 125 мл млако млеко
- 1 лажичка сол
- 1 кафена лажичка маст
- 2 лажици
- 1 жолчка
- 1/2 лажичка сув квасец
За полнењето:
- 1/2 кг урда
- 1 јајце
- 1 белка
- 50 гр мелени ореви
- сол
View this post on Instagram
Подготовка:
Од горенаведените состојки замесете тесто и оставете да отстои половина час. Потоа измешајте го филот за питата. Кога тестото ќе нарасне расукајте го во двојна големина од тавата 60х40 и едната половина од тестото ставете го филот. Преклопете го филот со другата половина од тестото и рабовите свиткајте ги нагоре за да не истече смесата. Питата се става во во претходно намрсена тава, а потоа во рерна и се пече 20-25 минути на температура од 200 степени. Испечената греблица премачкајте ја со маргарин или путер додека е сѐ уште врела. Послужете ја премачкана со павлака.
Добар апетит!