7.8 C
Скопје
23:52 - 25 април, 2024

Пилешко со јогурт и есенски зеленчук, неповторлив вкус

Пробајте го овој фантастичен есенски рецепт.

Исечкајте го зеленчукот, додадете ги копанчињата и ставете ги во рерна да се печат. Поедноставно не може да биде. Од зеленчук одберете сезонски како тиква, компир и цвекло, одлично ќе се сложат со лимон и пилешко. Јадењето најпрво може да го печете во фолија, а потоа да го откриете за да стане крцкаво. Додека пилешкото и зеленчукот се печат, измешајте во јогуртот ситно исечкан копар.

Намирници

1 кромид,

500 грама тиква,

500 грама компир,

3 цвекла,

2 лимона,

6 копани,

100 мл јогурт (густ),

2 лажици копар,

магдонос,

маслиново масло, сол и црн пипер.

Подготовка

Загрејте ја рерната на 200 степени, зеленчукот исечкајте го на парченца (не многу ситни), а лимонот на кругови. Ставете ги во поголем сад, зачинете со маслиново масло, сол, црн пипер и магдонос. Добро измешајте и префрлете ги на хартија за печење со кој сте ја обложиле тепсијата. Додадете ги пилешките копани, па посолете. Копаните наредете ги на врвот на зеленчукот. Печете околу 45 минути. Додека пилешкото се пече со зеленчукот, направете сос од јогурт и копар во кој ќе додадете лажица маслиново масло, сок од половина лимон, сол и црн пипер.

Слични објави

(Видео) Никола Роквиќ откри колку пари собрал за четири дена: Српскиот пејач тргна пешки на пат долг 1.060 км за Грција

jasmina.kantardzieva

„Беше кратко и слатко“: Јелена Карлеуша повторно на суд поради Цеца Ражнатовиќ

Еспресо

(Фото) Раста успешно опериран! Српскиот рапер покажа како се опоравува

Еспресо

(Фото) Ден пред погребот, објавен е мистериозен некролог за Бојана Јанковиќ: Без потпис

еспресо

(Фото) Ана Ивановиќ носи часовник од 500.000 евра! Убавата тенисерка прошета уникатен „Ролекс“

Еспресо

(Фото) Црна позадина, без зборови: Поранешниот сопруг на покојната водителка Бојана Јанковиќ занемен од тага и болка

Еспресо
Се вчитува....