3.8 C
Скопје
21:31 - 20 декември, 2024

(ФОТО+РЕЦЕПТ) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Њоки во бел сос со три видови сирење и свежа смоква – Малку е потребно за задоволство

На наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).

Овој врвен готвач, гастроном и љубител на кулинарството денес ни открива рецепт за подготовка на Њоки во бел сос со три видови на сирење (козјо сирење, моцарела, пармезан) и свежа смоква.

Малку ни е потребно за насмевка, задоволство и позитивни вибрации, ни вели Бранко.
фото: приватна архива

Потребни состојки:

– 200гр. њоки
– 50мл. маслиново масло
– Морска сол
– 80гр. козјо сирење
– 80гр. моцарела
– 80гр. пармезан
– 200мл. млеко
– 100гр. путер
– 2 лажици пченкарно брашно
– Половина лажичка чили
– Копар
– Жалфија
– 2 свежи смокви

фото: приватна архива

Начин на подготовка

Њоките ги варите околу две минути во вода со неколку капки маслиново масло и морска сол. Во вок тава, растопете путер, додадете две големи лажици пченкарно брашно и мешајте се додека не почне да црвенее и да не се направат грутчиња. Потоа, додјте го млеко, рендано козјо сирење и моцарела и мешајте. Во смесата додадете малку жалфија, чили, копар и две свежи смокви на ситни парчиња. Откако ќе добиете убав кремаст сос ги додавате њоките и листови од пармезан. Готвите уште 2 минути на тивок оган.

Дегустирајте со бело вино темјаника.

Уживајте, октомври и дождот нека бидат причина плус за среќен ден исполнет со насмевки и задоволство.

фото: приватна архива

Слични објави

(Фото) Деколтето во преден план: Данијела Димитровска „пука“ од сексапил во целосно бела комбинација

Еспресо

(Фото) Чантата на Јелена Томашевиќ вреди колку зимување на Копаоник: Сите зборуваат за ова модно парче

Еспресо

(Фото) Поранешниот сопруг на Драгана Мирковиќ ужива за сите пари: Чаша бело вино и нереална глетка на убава дестинација

Еспресо

По раскинувањето со Зоран Марјановиќ, Инди откри валкани детали за поранешниот: „Манипулатор кој ми го испра мозокот“

Еспресо

Оваа земја ќе биде засекогаш исфрлена од Евровизија? Има една причина

Еспресо

Разоткриен просекот на оценките на Јована Јеремиќ од факултет: Сакам да ги нервирам квазиинтелектуалците

Еспресо
Се вчитува....