Појадокот кај нас знае да биде бурек или кифла со јогурт за тие што се „на нозе“ или класичните јајца или можеби ретро: леб со мед, путер и чаша чај. Но, остатокот од светот практикува со друг тип на храна да си го почне денот.
Данска
Отворен сендвич
View this post on Instagram
Појадокот во Данска, како и повеќето нордиски земји е обично „отворен сендвич“ понекогаш придружен со пециво. Основата е обично ‘ржан леб, кој е покриен со состојки од сирење, до сувомеснато, паштета, мед, џем, зеленчук, тврдо варени јајца, па дури и чоколадо.
Русија
Палачинки
View this post on Instagram
Популарен руски појадок се неколку вида на палачинки. Ги има во варијанти како „сирники“ полнети со сирење, слични на нашите палачинки – „блини“ (направени со кефир) и воздушестите „олади“. Често се служат со кисела павлака, мед, џем или свежи бобинки.
Англија
Англиски појадок
View this post on Instagram
Познатиот целосен англиски појадок, обично вклучува јајца, колбаси, сланина, грав, печурки, домати, ќофтиња од компир и печен леб. Регионалните верзии вклучуваат шкотски појадок со додаден црн пудинг и хагис и ирски појадок со бел пудинг и леб од сода. Без оглед на верзијата, често е придружен со чаша чај.