7.8 C
Скопје
6 декември, 2021

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО УКРАИНА: Пилешко Киев или синоним за декаденција

Нашироко се дискутира за потеклото на популарниот рецепт за пилешко Киев, и очигледно е поврзан со главниот град на Украина-Киев. Сепак, според рускиот историчар и гастроном Вилијам Покљобкин, рецептот би можел да потекнува од трговски клуб во Москва и Санкт Петербург. На почетокот на 20 век, ова јадење се викало котлет Ново-Михајловски. За време на советската ера, се викало котлета по-киевски, буквално котлет во киевски стил, кој во иднина ќе стане пилешко Киев.

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА КАКО ВО ХРВАТСКА: Рударска греблица – Питата која од работнично јадење стана легенда

Потребни состојки:

  • 2 пилешки гради
  • 6 лажици путер – мек!
  • 2 чешниња лук, сецкани
  • 1 цело каранфилче, издробено
  • 3 лажици ситно сецкан копар
  • 4 лажици многу ситно сецкан магдонос
  • 3 јајца, изматени
  • 1 ½ чаша брашно
  • 2 ½ чаши презла
  • Сол
  • Бибер
  • Чили во прав
  • Масло (за пржење)

Подготовка:

– Во сад додадете ги путерот, копарот, магдоносот, каранфилчето и лукот. Зачинете со сол, бибер и додадете прстофат чили во прав. Добро измешајте со вилушка. Потоа завиткајте ја оваа смеса во кеса за замрзнување и дајте ѝ облик на цилиндар долг околу 10 до 12 сантиметри. Ставете го овој цилиндар во замрзнувач 1 час.

– Темелно исчистете го пилешкото. Од две гради излегуваат 2 големи и 2 мали посебни парчиња. Извлечете ги филетите од пилешки гради по должина. Помеѓу два листа пластична фолија, чукајте ги 4-те парчиња пилешко со мазната страна на чеканчето и израмнете ги до 5 до 6 мм. Зачинете со сол и бибер.

– Извадете го путерот од замрзнувачот и исечете го на 2 парчиња со еднаква должина. Ставете го путерот во центарот на секое парче филе и добро завиткајте го давајќи му долгнавеста форма. Ставете ги рамно двете поголеми парчиња филети и ставете ги помалите парчиња полнети со путер во центарот. Цврсто завиткајте во елипсовидна форма. Површината треба да биде многу мазна. Ставете ги во замрзнувач 30 минути.

– Загрејте големо количество масло во длабока тава. Во меѓувреме, извадете ги филетите од замрзнувачот и секое прво валкајте го во брашното, па во изматеното јајце и на крајот во презлата. Секое филе валкајте го по втор пат во јајцето, а потоа во презлата.

– Филетите потопете ги во врело масло и пржете ги од двете страни по неколку минути додека не добијат убава кора и златна боја. Ставете во сад за печење. За време на пржењето, загрејте ја рерната на 200°C. Пржените филети печете ги 15 до 25 минути, во зависност од дебелината на пилешкото. Послужете со пире од компири.

Добар апетит!

(РЕЦЕПТ) ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ИТАЛИЈА: Салтимбока – експлозија од вкусови кои „скокаат“ во уста!

Слични објави

(ВИДЕО)ПОСЛЕДНИТЕ ЗБОРОВИ НА БАЛАШЕВИЌ: Ќерката Јелена проговори за прошталното писмо на Панонскиот морнар

Еспресо

СЛАВЧО ПОПОСКИ НАЈАВУВА: Снег и на пониските места, еве кога!

Ј.К.Д

(ФОТО) ЛОКУМЧЕ: Моника Белучи блеска од насловната страница на „Sunday Times Style“

Еспресо

ПИЈАН ЧОВЕК МУ ИЗВАДИЛ ПИШТОЛ НА ХАРИС ЏИНОВИЌ: Инцидент кој го обележал животот на пејачот

Еспресо

НАЈГОЛЕМИТЕ ЛАЖГОВЦИ ВО ХОРОСКОПОТ: Бели лаги или сериозен проблем со кажување на вистината?

М.Р.

(РЕЦЕПТ) ОМИЛЕНОТО ЈАДЕЊЕ НА ВОЛТ ДИЗНИ: Семеен рецепт за чили кој потекнува од 1958 година

Еспресо
Се вчитува....