3.8 C
Скопје
19:42 - 15 ноември, 2024

(РЕЦЕПТ) ЦРНА ТОРТА: Задолжителен божиќен рецепт на Карибите

Црната торта е најголемата божиќна традиција во Тринидад и Тобаго. Луѓето од Карибите велат дека без неа Божиќ не би бил целосен. Се смета дека оваа торта несомнено еволуирала од рецептите за пудинг од сливи донесени во регионот на Западна Индија од англиските доселеници во 18 век. Домородците ги модифицирале овие јадења со тоа што вклучувале не само локални состојки, туку и различни видови алкохол. Во овие земји е вообичаено црната торта да се служи заедно со други јадења како печена шунка, зачинет чај од хибискус и ориз.

(РЕЦЕПТ) БОЖИЌНО ДРВО: Посебна чоколадна торта со долга традиција

Потребни состојки:

„Пијано“ овошје:

  • 350 гр рибизли
  • 350 гр суви сливи без семка
  • 320 гр суво грозје
  • 750 мл ракија со вкус на вино (или вино со очигледни овошни ноти)
  • 750 мл бел рум

Суви состојки:

  • 250 гр универзално брашно
  • ½ лажичка цимет
  • 2½ лажичка прашок за пециво
  • ¼ лажичка сол

Влажни состојки:

  • 250 мл незасладено кондензирано млеко
  • 100 гр несолен путер, стопен
  • 3 лажички ванила
  • 3 лажички растително масло

За тортата:

  • 300 гр шеќер
  • 4 јајца (на собна температура)
  • 160 гр мараскино цреши, исечени на половина или слатко од вишни
  • 400 гр натопено овошје (рецептот горе)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LadulceriadeEla (@ladulceriadeela)

Инструкции:

„Пијано“ овошје

  • Сите овошја со алкохол додадете ги во процесор за храна или миксер. Пулсирајте заедно околу 3 до 5 пати, во зависност од саканата густина на овошјето. Истурете ги сечканите плодови во голем сад и цврсто покријте го. Ставете го на ладно и суво место за плодовите да можат да киснат 4 дена пред употреба.

Торта:

  • Загрејте ја рерната на 120˚C. Намрсете и набрашнете три тави за колачи.
  • Додадете јајцата во садот за миксер и матете 1 минута на средна до голема брзина. Полека додајте го шеќерот и продолжете со матење на јајцата и шеќерот на максимална брзина 5 минути додека смесата не се удвои во големина или не стане лесна и мазна. Овој процес додава воздух во смесата.
  • Во посебен сад измешајте ги сувите состојки. Додадете ги брашното, циметот, прашокот за пециво и солта на сито и просејте ги во садот.
  • Загрејте ги влажните состојки(млеко, путер, масло, ванила). Не го правете овој чекор пред време. Смесата со млеко треба да биде топла.
  • Откако ќе ги изматите јајцата и шеќерот, полека со миксер на мала брзина додадете ги сувите состојки. Откако ќе се вклопи целото брашно, исклучете го миксерот.
  • Земете една шолја од тестото и додајте го во смесата со млеко и измешајте додека ги снема грутките. Вклучете го миксерот на мала брзина и истурете ја смесата со млеко во преостанатото тесто. Мешајте додека убаво не се соедини.
  • Додајте ги натопените овошја и мараскино вишните. Мешајте со рака додека целосно да се соедини.
  • Истурете го тестото во трите калапи за колачи. Наполнете ја секоја тава само до половина. Чукајте ги калапите за колачи на работната маса неколку пати за да излезат воздушните меури. Ставете ги колачите во рерна 1 час на 120˚C. По 1 час, намалете ја топлината на 105˚C и печете уште еден час или додека чепкалка за заби вметната во средината на колачот не излезе сува. Страните на колачот исто така треба да се одделат од тавата.
  • Извадете го колачот од рерна и ставете го на решетки за ладење. Оставете ги колачите целосно да се изладат во тавите пред да ги извадите, бидејќи се тешки и густи.

(РЕЦЕПТ) ДЕСЕРТ СО МЕЛЕНО МЕСО: Несекојдневните пити кои се јадат во Англија за Божиќ

Слични објави

(Фото+Видео) Македонката Теа Ѓоргиевска блесна на Мис Универзум во традиционална носија!

Еспресо

Инди Арадиновиќ и Зоран Марјановиќ патуваат за Дубаи: Композиторот по осум години првпат ја напушта Србија

Еспресо

(Фото) Анастасија дојде во Белград, ги собра кумовите на едно место и сподели важен момент: Ги воодушеви сите со објавата

Еспресо

(Фото) Пејачот од „Ѕвездите на Гранд“ обвинет за педофилија се огласи, еве што порача

Еспресо

(Фото) Северина „згрми“ во мини тексас фустан и ги покажа долгите нозе: „Не би те заменил за двe од 25!“

Еспресо

(Фото) Прво огласување на Наташа Беквалац по смртта на Миодраг Костиќ: Му го посвети својот голем хит

Еспресо
Се вчитува....