20.8 C
Скопје
19:14 - 27 април, 2024

ПОСНО ЕМ ВКУСНО: Питички со праз и ориз, се топат во уста!

Пикантната мешавина на праз и ориз ги прави овие посни пити гурмански специјалитет.

Намирници – 500 гр кори за пита, 3 стебленца праз (само белиот дел), филџан ориз, 3 филџани вода, сол и црн пипер, половина лажичка црвен пипер, босилек, сечкан магдонос.

За премачкување – филџан вода и филџан масло.

Подготовка

Ставете вода до зоврие, додадете го филџанот ориз и варете вообичаено. Покријте и тргнете го од рингла, оставете го настрана. За тоа време, ситно исечкајте го празот и ставете го да се динста. По неколку минути додадете го оризот и посолете, убаво измешајте и продолжете да динстате уште неколку минути. Потоа, ставете црн пипер, црвен пипер и останати зачини по вкус и желба. Убаво измешајте и тргнете го тавчето од оган.

Одвојте ги корите една од дрига. Во лонче измешајте ја водата и маслото за премачкување. Една кора ставете ја на работната површина. Со лажица ставете од мешавината за премачкување и намачкајте што поголем дел од површината. Свиткајте ја кората по должина, потоа повторно премачкајте ја.

Сега нанесете 2 лажици од филот од оризот и праз, ставете го на средината на кората. Свиткајте ја кората како сарма.

Редете ги питичките во подмачкан плех. Горната површина премачкајте ја со смесата за премачкување. Печете во рерна околу 40 минути на 200 степени.

Слични објави

Таткото положи цвеќе, вдовицата ја нема! Миша Гроф ја одбележа годишнината од смртта на синот, Николина Пишек не била информирана

Еспресо

(Фото) Саша Ковачевиќ на романтично патување со девојката: Силно ја гушка, а таа никогаш посреќна

Еспресо

Совети од Клиника „Жан Митрев: Тироидектомија – отстранување на тироидната жлезда

еспресо

Еве што велат сараевчани за Харис Џиновиќ по разводот од Мелина: „Лош човек, го кренал носот…“

еспресо

Неделен хороскоп (од 29 април до 5 мај): Посебни мигови за Јарците, љубов за Биковите, одлично за Близнаците…

еспресо

(Фото) Силни зборови на Драгана Мирковиќ по разводот: „Многу сум посилна отколку што мислев, се сакам новата себе!“

еспресо
Се вчитува....