На наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).
Вевчанскиот кашаник е синоним за љубов. Љубов одамнина. Нашите баби, прабаби го подготвувале една неделно обавезно. Овој рецепт останал и ден денес да не потсетува на едни убави времниња.
Денес, ние сме тие кои што го продолжувам трењето на традицијата и сеќавањето на едно минато.
Колку спомени будат овие стари рецепти, колку само љубов има во нив.
„Дојдете во Вевчани, уживајте во вкусот на вевчанскиот кашаник и убавината на Вевчани и во есен“.
Состојки:
- 3.5 кг брашно тип 500
- 6,5 литри млака вода
- сол по вкус
- 450 мл масло
Потребна опрема:
- тепсија број 48
- сач (вршник)
- пирустија
Приготвување:
1. Вршникот треба да се вжешти на оган со жар пред да ја печете кората
2. Ставете брашно, вода и сол и формирајте хомогена смеса
3. Ставете голема лажица од смесата во тепсија и попрскајте ја со масло
4. Повторувајте ја постапката додека ја потрошите смесата
5. Последната кора печете ја малку за да зарумени, па вратете го сачот над кашаникот