-1.2 C
Скопје
04:55 - 22 ноември, 2024

(ФОТО+РЕЦЕПТ) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Вевчанскиот кашаник е синоним за ЉУБОВ – поканете ја на вашата трпеза

На наше задоволство и чест, страничките на еспресо.мк ги разубавува и популарниот шеф Бранко Попоски, познат под псевдонимот „Готвиме со Бранко“ („Cooking with Branko“).

фото: приватна архива

Вевчанскиот кашаник е синоним за љубов. Љубов одамнина. Нашите баби, прабаби го подготвувале една неделно обавезно. Овој рецепт останал и ден денес да не потсетува на едни убави времниња.
Денес, ние сме тие кои што го продолжувам трењето на традицијата и сеќавањето на едно минато.
Колку спомени будат овие стари рецепти, колку само љубов има во нив.

фото: приватна архива

„Дојдете во Вевчани, уживајте во вкусот на вевчанскиот кашаник и убавината на Вевчани и во есен“.

Состојки:

  • 3.5 кг брашно тип 500
  • 6,5 литри млака вода
  • сол по вкус
  • 450 мл масло

    фото: приватна архива

Потребна опрема:

  • тепсија број 48
  • сач (вршник)
  • пирустија
фото: приватна архива

Приготвување:

1. Вршникот треба да се вжешти на оган со жар пред да ја печете кората
2. Ставете брашно, вода и сол и формирајте хомогена смеса
3. Ставете голема лажица од смесата во тепсија и попрскајте ја со масло
4. Повторувајте ја постапката додека ја потрошите смесата
5. Последната кора печете ја малку за да зарумени, па вратете го сачот над кашаникот

(ФОТО+РЕЦЕПТ) ШЕФ БРАНКО ПОПОСКИ: Вегански чизкејк со кокос и калинка од кој ќе посакате и второ парче

Слични објави

Поранешна помошничка на Лепа Брена откри каква е пејачката приватно: Eдна работа никогаш нема да ѝ ја заборави

Еспресо

(Фото) Босански пејач доживеа сообраќајна несреќа во центарот на Белград! Автомобилот му е целосно уништен

Еспресо

(Фото+видео) Неда Украден подготвена за куќната слава, пејачката виткаше сарма со внуката

Еспресо

(Фото) Тело како на божица! Наташа Беквалац во проѕирен тил ги покажа градите и рамниот стомак

Еспресо

(ФОТО) Дарко Лазиќ и Катарина ја крстија ќерката: Малата Срна е преслатка во бел фустан со панделка на глава

Еспресо

(Фото) Анастасија Гудељ засукала ракави и направила пита: Рецептот се подготвува брзо и лесно

Еспресо
Се вчитува....