Њоките подготвени на овој начин се вистинско задоволство за вашите сетила…
Состојки:
– 400 грама њоки
– 2 лажици путер
– 100 грама шунка
– 2 чешниња лук
– 200 мл павлака за готвење
– 50 грама пармезан
– 150 грама грашок
– бибер
Подготовка:
– Загрејте ја рерната на 180 степени и истовремено сварете ги њоките во посолена вода.
– Извадете ги штом испливаат на површина
– Во тавче растопете путер и лесно запржете ги коцките шунка.
– Извадете ја шунката и ставете ја на страна.
– Во тавчето ставете сецкан лук и павлака и вратете го на оган.
– Додадете го пармезанот, помешајте, посолете и забиберете.
– Додадете ги њоките и половина од грашокот и гответе една минута на лесен оган.
– Преместете ги во сад за печење и печете додека смесата да се згусне, 15-20 минути.
– Извадете ги од рерна, додадете го преостанатиот грашок, коцките шунка и послужете го јадењето топло.