Праските се сега најубавото овошје, а ако од нив направите пита, сите ваши сетила ќе уживаат во неа.
Потребно ви е:
– 1/2 килограм тенки кори
– 150 грама шеќер
– 1 кг праски
– 4 јајца
– 4 лажици гриз
– 150 грама суво грозје
– 50 мл масло
– 1/2 прашок за печиво
Подоготовка:
Јајцата изматете ги со шеќерот, додадете го гризот со прашокот за печиво, сувото грозје, маслото и се добро изедначете. Првата кора раширете ја на работната маса и малку намастете ја. Праските измијте ги, па олупете ги и исецкајте ги на кришки.
Втората кора намачкајте ја со фил од јајца (2-3 лажици). Ставете ја третата кора која исто така ќе ја премачкате со фил и на дното наредете ги излупените праски. Свиткајте ги краевите па завиткајте во ролат. Истото направете го и со останатите кори. Печете на 200 степени околу 50 минути (зависно од јачината на вашата рерна).