13.8 C
Скопје
12:28 - 4 март, 2025

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО СЛОВЕНИЈА: Бледска крем торта, вистинска фантазија од која се продаваат по 3500 парчиња дневно!

„Kremna rezina“ е специјалитет на областа Бледско езеро во Словенија. Станува збор за вкусна кремаста торта со златно, крцкаво, путересто пециво како основа. Основата е прелиена со вкусен крем од ванила, шлаг и слој од тенко, путересто тесто.

Целата торта традиционално се посипува со шеќер во прав и се служи исечена на коцки. Приказната за „кремна резина“ (или торта со крем – Блед) започна со пристигнувањето на готвачот Иштван Лукачевиќ во хотелот „ Bled’s Park“, каде што ја модифицирал унгарската кремаста торта со додавање на различно количество на шлаг во неа, а во 1953 година, хотелот го претстави изумот на Лукачевиќ на јавноста.

(РЕЦЕПТ)ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ГРЦИЈА: Портокалопита – врвна прослава на сезоната на портокалите!

Новиот десерт постигна огромен успех и стана популарно туристичко уживање, од кое се продаваат до 3.500 парчиња дневно. Автентичната „кремна резина“ не е само торта, туку уметничко дело – се вели дека пецивото се витка седум пати пред да се остави да одмори, кремот се готви точно седум минути, а секоја торта се сече на седум квадрати од седум сантиметри.

Потребни состојки:

За тестото:

  • 2 кори лиснато тесто, веќе расукани

За кремот од јајца:

  • 6 големи јајца
  • 150 гр бел шеќер за мешавината од жолчките
  • 50 гр бел шеќер за мешавината од белките
  • 1 лажиче рум
  • 700 мл полномасно млеко за готвење
  • 100 мл полномасно млеко за смесата од жолчки
  • 10 гр ванилин шеќер
  • 100 гр силно брашно за леб
  • 2 лажици пченкарен скроб

За кремот:

  • 500 мл шлаг
  • 2 лажици шеќер во прав

Други состојки:

  • шеќер во прав*тава за печење со страни што се отстрануваат, 24x24x7 сантиметри

Метод:

– Расукајте го тестото за да се прошири покрај рабовите на тавата за печење најмалку 3 сантиметри бидејќи ќе се собира додека се пече. Тавата за печење обложете ја со хартија за печење и ставете го тестото во тавата, а потоа прободете го со виљушка за да избегнете формирање на воздушни џебови. Загрејте ја рерната на 200°C и печете ги двата слоја посебно 10 до 15 минути додека не поруменат. Кога ќе се изладат, исечете ги на големината на тавата за печење.
– Одделете ги жолчките од белките и ставете ги во две големи посебни чинии. Садот со белки ќе се користи за правење крем од јајца, па затоа треба да биде голем. Додадете шеќер и ванилин шеќер во жолчките и изматете со електричниот миксер додека не станат пенести. Додадете млеко и рум, па постепено промешајте ги брашното и пченкарниот скроб, додека смесата не стане мазна и пенеста.
– Истурете млеко во големо тенџере и ставете го на средна топлина.
– Изматете ги белките во пенливи врвови, додадете го остатокот од шеќерот и изматете уште 2 минути додека не се стегнат.
– Кога млекото ќе почне да крчка, полека сипете ја смесата со жолчките и постојано мешајте. За рамномерна текстура без грутки, најдобро е да користите електричен миксер. Гответе уште 5 минути на тивко варење и продолжете да мешате. Внимавајте да не изгори. Кога ќе се свари, тргнете го од оган.
– Дополнителен пар раце може да ви бидат од помош додека го преклопувате кремот во изматените белки. Брзината е од суштинско значење овде. Следниот чекор треба да трае не повеќе од една минута. Сварениот крем полека истурете го во изматената белка и замолете го вашиот асистент нежно и рамномерно да го измеша кремот со жица за матење. Преклопувањето, а не матењето е најдобриот трик за да се добие воздушен и лесен крем.
– Во тавата за печење ставете слој од печеното тесто. Истурете го кремот од јајца и оставете го да отстои на собна температура 1 час. За цврста текстура, ставете го во фрижидер 4 часа.
– Пред сервирање изматете ја павлаката и кога ќе се стегне додадете го шеќерот и измешајте кратко. Рамномерно распоредете го по кремот од јајца и покријте го со вториот слој од печеното тесто.
– Користете назабен нож за да го исечете горниот слој од тестото на рамномерни парчиња, а потоа пресечете го остатокот надолу со голем готвачки нож. Посипете со шеќер во прав, внимателно отстранете ги страните од тавата за печење и послужете.

Добар апетит!

ВО МАКЕДОНИЈА, КАКО ВО ЊУ ОРЛЕАНС: Пудинг од стар леб – Декадентен рецепт со долга историја!

Слични објави

(Фото) Шампањско, торта и посебно друштво! Сања Маринковиќ ја има најубавата причина за славење, сите ѝ честитаат

Еспресо

(Фото) Прва објава на ќерката на Саша Поповиќ: Во болката по смртта на татка си, ги сподели овие зборови…

Еспресо

Без влакна на јазикот! Дарко Лазиќ проговори за аферата на својата поранешна сопруга со Аца Лукас

Еспресо

(Фото) Сопругата на Саша Поповиќ првпат се огласи по неговата смрт: Неутешната Сузана кратко порача…

Еспресо

Хороскоп за 4 март: Близнаците ќе бидат вознемирени во љубовта, Биковите ќе имаат флерт со погрешна личност, а вие?

Еспресо

(Фото) „Колку и да боли, човекот секогаш мора…“: Јована Јеремиќ се стегна во хеланки и испрати моќна порака

Еспресо
Се вчитува....