Многу луѓе сметаат дека почетокот на денот со неколку овошки е здрав појадок, но нутриционистите советуваат овошјето да го оставите за ужина.
Причината зошто сте уште гладни и по појадокот е дека најверојатно не внесувате доволно калории. Појадокот треба да има 300-400 калории, а најоптимална е бројката од 350 калории по порција.
Грешката што ја правите е дека најверојатно не внесувате некоја хранлива состојка. Имајте на ум дека печивата не се добар избор за појадок бидејќи во себе содржат масти и јаглехидрати, а малку протеини и влакна. Поради ова ви даваат енергија за кратко време, која пак ја губите за уште пократко.
Не заборавајте дека со појадокот треба да внесете и доволно масти и растителни влакна. Јадете интегрален леб, мастите внесете ги преку авокадо, внесете и јатки, а можете да пиете јогурт или растително млеко.
Според нутриционистите, поради фруктозата и овошните киселини, овошјето е најдобро да го јадете неколку часа по појадокот.